Cirplus: De Amazone voor plastic afval

De klimaatcrisis is ook een kans: voor startups die tegen de crisis zijn en nieuwe oplossingen zoeken. Cirplus is er een van. Het jonge bedrijf probeert kunststofverwerkers en afvalverwerkingsbedrijven samen te brengen, zodat kunststofafval kan worden verwerkt tot hoogwaardige recyclaten. Dit is om het plastic circuit te sluiten. Oprichter Christian Schiller en zijn team hebben een digitaal platform gecreëerd, een soort Amazon voor plastic afval.

LEID: Christen, wat motiveerde u om cirplus te vinden?

Christian Schiller: Ik was op reis rond de wereld van juli 2017 tot juli 2018. Het was geweldig, maar er was ook een belangrijk moment dat me aan het denken zette. Op een zeiltocht tussen Colombia en Panama staken we een tapijt van algen en plastic afval van ongeveer 30 meter breed en mijlen lang over. Het was super walgelijk, stonk en maakte me gewoon verbluft. Vanaf die dag was het voor het eerst echt duidelijk in hoeverre het probleem van ‘plastic in de omgeving’ inmiddels echt is bereikt en dat ik er iets aan moet doen.

LEIDEN: Terug naar huis, ben je meteen in cirplus veranderd?

tonen

Christian: Thuis maakte een kennis me bewust van het investeringsprogramma Entrepreneuer First. Hier kunt u een geschikte mede-oprichter aanvragen en winnen voor zijn bedrijfsidee. Mijn plan was om de plastic crisis met ondernemersmiddelen het hoofd te bieden. Het eerste idee waren bacteriën die plastic ontleden. Daarna werkte ik aan een slimme prullenbak totdat ik Volkan Bilici ontmoette, de perfecte oprichter voor cirplus. Hij is een programmeur en zijn ouders hebben een PVC-bedrijf in Turkije, dus hij heeft een volledig begrip van kunststoffen. Toen we medio januari 2019 ons idee van cirplus introduceerden, waren de investeerders enthousiast. Niet in de laatste plaats omdat de aangescherpte verpakkingswetgeving pas in Duitsland van kracht was geworden.

LEIDEN: Dat verpakking wet streeft naar een zo klein mogelijke impact van verpakkingsafval op het milieu. De belangrijkste doelen zijn het verhogen van de hoeveelheid hoogwaardige recyclaten op de markt en de recyclingpercentages van alle verpakkingen als geheel.Waar begin je hier precies met cirplus?

Christian: Licht vereenvoudigd, we willen de Amazone worden voor gerecyclede kunststoffen en de kloof dichten tussen de productie van kunststof en de afvalverwerkende industrie. Hoe beter we slagen, hoe gemakkelijker en goedkoper het gebruik van gerecyclede materialen zal zijn voor de hele industrie.

LEID: Waarom heeft het een verbinding nodig?

Christen: Beide industrieën worden gekenmerkt door een hoge versnippering en een lage mate van digitalisering. We hebben hier veel familiebedrijven die vaak Internet Explorer gebruiken. De aankoop van kunststoffen is een complexe zakelijke transactie. In de ogen van de koper bieden nieuwe kunststoffen het voordeel van lagere prijzen en constante kwaliteit met langdurige bewezen leveranciersrelaties. Het gebruik van gerecyclede materialen is daarentegen veeleisender en tegelijkertijd duurder voor de – slecht beschikbare – goede eigenschappen. Digitaal netwerken helpt transactiekosten te verlagen, normen te stellen en transparantie te creëren.

LEIDEN: En u verbindt de twee industrieën met cirplus?

Christen: Precies. Met cirplus ontwikkelen we een digitaal platform waarop kunststofverwerkers en verwijderingsbedrijven als kopers en verkopers kunnen optreden. Betekent: De processor geeft aan uit welke afvalstroom het plastic moet komen en welke hoeveelheid nodig is voor welke toepassing. We netwerken geschikte verwijderingsbedrijven met dergelijke vragen – en vice versa. Dit is hoe beide sectoren samenkomen.

LEIDEN: Kopen de meeste kunststofverwerkers nieuw?

Christen: Ja, de meeste mensen kopen nieuwe goederen. Omdat – en dit is een belangrijk punt – gerecyclede kunststoffen erg duur zijn in de opwerking. Zeg: Gerecycleerd plastic van goede kwaliteit is uiteindelijk duurder dan nieuw. Tot nu toe hebben slechts zeer weinig merkfabrikanten en hun verwerkers dit geaccepteerd. Maar: met de nieuwe verpakkingswet worden bedrijven nu aangemoedigd om meer gerecyclede kunststoffen te gebruiken en de recyclingsnelheid van hun producten te verhogen. Nu gaan beide sectoren voor het eerst een serieuze discussie aan – en we helpen ervoor te zorgen dat deze gesprekken ook leiden tot zakelijk succes.

LEID: Waarom ligt de focus op gerecycled plastic?

Christen: Ons afvalvolume wordt niet verminderd, het neigt toe te nemen. Maar als er geen vraag is naar het afval van de verwerkende industrie, dan worden deze niet verder verwerkt, maar eindigen ze in de verbranding, in de export of de vaak ongepaste stortplaats. Metaal en glas hebben daarentegen zelfs aan het einde van hun levensduur een hogere waarde, maar plastic was tot nu toe vrijwel uitsluitend afvalproduct. De Verpakkingswet hecht nu ook meer waarde aan plastic afval.

LEIDEN: Op dit moment bevindt u zich in een pilootprogrammafase bij cirplus. Hoe werkt het

Christian: In april hebben we ons prototype en bijpassende bedrijven en materiaalvragen gelanceerd en blijven we dit gratis doen. Met 30 geselecteerde bedrijven zetten we nu de volgende stap: samen met hen ontwikkelen we het platform en zorgen we ervoor dat we vanaf het begin alleen relevante softwarefuncties ontwikkelen.

LEIDEN: U werkt met een op AI gebaseerd prijsalgoritme. Wat betekent dat

Christian: We streven onder meer naar dynamische prijzen – vergelijkbaar met Airbnb. Dat wil zeggen dat de klant een minimum- en maximumprijs bepaalt en de vraag beslist. Het op Ki gebaseerde prijsalgoritme past vervolgens de prijzen aan. Maar omgekeerde biedingen en aanbiedingen met een vaste prijs kunnen ook een rol spelen, afhankelijk van de marktsituatie en het product.

LEID: Hoe groot is de vraag?

Christen: Veruit de vraag naar gerecycled plastic overtreft het aanbod. Er zijn veel verwijderingsbedrijven die het plastic niet kunnen verwerken in de hoeveelheden en kwaliteiten die de markt vereist. Maar zodra ontdoeners merken dat de vraag constant hoog blijft, zullen ze ook investeren in capaciteits- en procesoptimalisatie. Met cirplus proberen we een betrouwbaar overzicht te creëren: vergelijkbaar met de klassieke functies van (goederen) beurzen.

LEID: Hoeveel verzoeken heeft u ontvangen over Cirplus?

Christen: We hebben verschillende 10.000 ton materiaalaanvragen ontvangen uit meer dan 16 landen, voor alle soorten plastic. Alles is in trek, van granulaat en maalgoed tot baalgoederen en hoogwaardig productieafval.

LEAD: Wat is de feedback van de eerste bedrijven?

Christen: De feedback is geweldig. In ons pilotprogramma werken de bedrijven aan de ontwikkeling van externe software. Klanten hebben er al baat bij kopers en verkopers digitaal bij elkaar te brengen, waardoor ze direct invloed kunnen uitoefenen op het ontwikkelingsproces.

LEID: Hoe zorg je ervoor dat er geen zwarte schapen op cirplus zijn?

Christen: We controleren elke gebruiker vóór de release om dubieuze providers of kopers vanaf het begin van het platform te houden. Bovendien kunnen de bedrijven elkaar ook beoordelen – zoals op eBay. Voor onze eigen geloofwaardigheid is het hebben van alleen goede klanten uiterst belangrijk. We willen een goed product op de markt brengen – en daarom beginnen we zo langzaam.

LEID: Wat is uw grote visie op cirplus?

Christen: We willen het plastic circuit voor 100 procent sluiten, zodat dit recyclebare materiaal niet langer in het milieu terechtkomt. Als we erin slagen marktdeelnemers in deze complexe marktomgeving te verbinden, hebben we een gigantische stap gezet om deze visie te realiseren. Dit is complex en vereist een lange ademhaling. Maar ik weet zeker dat als we als mensheid 50 jaar geleden met pure wil en geavanceerde technologie op de maan konden landen, het ook mogelijk moet zijn om plastic in omloop te houden.

LEIDER: In de terugblik: cirplus is nu de vervulling van een droom die begon op zee tussen Colombia en Panama. Christen: Liever vechten tegen een nachtmerrie! Wie houdt er van zwemmen in plastic afval? Maar in die zin kan ik me geen zinvoller gebruik van mijn werktijd voorstellen dan het gebruik van wat mijn team en ik ook hebben voor een schonere omgeving door middel van ondernemerschap. Omdat ondernemerssucces voor ons synoniem is met ecologisch: hoe meer gerecycleerde kunststoffen worden verhandeld via cirplus, hoe minder het in het milieu of verbranding terechtkomt en hoe minder nieuwe goederen er moeten worden geproduceerd. Dit is zinvol werk voor mij en het is heel leuk. Precies dit werk wil ik promoten en uitbreiden en we zijn altijd op zoek naar gepassioneerde ondersteuning voor ons team.

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *