De dag dat Twitter sterft

Eigenlijk werkt het goed op Twitter. Na jaren van crisis verdrievoudigde de aandelenprijs in een jaar, ondanks de recente tegenslag op de beurs, omdat het bedrijf miljoenen neprekeningen heeft verwijderd. Sinds de Amerikaanse president Donald Trump, de meest actieve PR-medewerker op Twitter, elke dag voor een spektakel zorgt, bloeit de korte berichtendienst. En na het WK zou Twitter nieuwe recordaantallen moeten aankondigen. Al tijdens het WK 2014 schreven gebruikers wereldwijd 672 miljoen tweets, net onder de officiële hashtags van de FIFA. Op het toernooi in Rusland zou hier de miljard grens kunnen vallen. Maar precies een maand na de finale volgt de grote kat.

Omdat Twitter op 16 augustus drastische wijzigingen aanbrengt in zijn programmeerinterface (API), die de functies van externe apps sterk inperkt en het bestaan ​​van dergelijke apps bedreigt. Hardcore gebruikers rouwen en protesteren onder de hashtag #BreakingMyTwitter en klagen van tevoren “op de dag dat Twitter stierf”. Tot nu toe, onopgemerkt door het grote publiek, zullen miljoenen gebruikers vanaf 16 augustus niet langer gebruik kunnen maken van de dienst. En je vraagt ​​je af: hebben ze een vogel op Twitter? We beantwoorden de tien belangrijkste vragen.

tonen

1. Wat gebeurt er op 16 augustus 2018?

Die dag heeft Twitter aangekondigd dat zijn API uitgebreid zal worden gewijzigd – de interface waarmee externe apps zoals Tweetbot of Twitterrific toegang krijgen tot de service. De twee belangrijkste wijzigingen: tijdlijnen worden niet langer automatisch bijgewerkt en pushberichten zijn niet langer beschikbaar. “Veel mensen weten niet eens dat hun favoriete Twitter-app niet zoals gebruikelijk snel zal werken,” waarschuwen app-ontwikkelaars op hun collectieve protestwebsite “Apps of a Feather”, waarvan het pictogram de verscheurde veer van de Twitter-vogel is.

4 apps van een veer
“Apps of a feather” – het logo voor het wereldwijde protest (Foto: http://apps-of-a-feather.com)

2. Wat zijn de gevolgen?

Iedereen die apps van derden gebruikt, niet de officiële Twitter-app, ontvangt in de toekomst geen meldingen meer wanneer andere gebruikers een tweet leuk vinden, een antwoord of een direct bericht verzenden of wanneer een volger zich bij hen aansluit.

Erger nog, het in realtime streamen van tweets werkt niet meer. De app-fabrikanten proberen nog steeds tweets zo snel mogelijk weer te geven. Maar omdat Twitter het aantal updates beperkt, kan er een vertraging van één tot twee minuten zijn. Wat in het dagelijks leven nog acceptabel is, is onaanvaardbaar in grote voetbalwedstrijden of andere breaking news-onderwerpen – wie wil nieuwsapps gebruiken om de poorten twee minuten te laat te melden? Vooral het live-personage, dat Twitter zo spannend maakt, wordt er door verpest.

Bovendien kunnen de wijzigingen leiden tot verdere beperkingen. Twitterrific-ontwikkelaar The Iconfactory uit de VS weet bijvoorbeeld niet of directe berichten in de toekomst beschikbaar zullen zijn op iOS en Android.

3. Welke apps worden beïnvloed?

Elke app van derden die niet rechtstreeks van Twitter is, zoals Tweetbot, Twitterrific, Tweetings of Talon. De wijzigingen zijn ook van invloed op elk platform, of het nu iOS of Android, pc of Mac is. Op mobiele apparaten die meestal pushberichten gebruiken, hebben de wijzigingen waarschijnlijk de meeste impact.

4. Hoe reageren de app-fabrikanten?

Ze vrezen dat hun klanten zullen weglopen als hun gebruikelijke functies verdwijnen vanaf 16 augustus. Daarom informeren ze hun gebruikers eerst over “Apps of a Feather” dat ze als ontwikkelaars niet de schuld hebben van de problemen – maar Twitter zelf. Er staat: “We doen er alles aan om onze apps regelmatig bij te werken, ondanks vele verzoeken Twitter bood ons echter geen haalbare manier om de verloren functies te herstellen, we wachten al meer dan een jaar en hadden net een gratieperiode. ” Maar het is nu uitgeschakeld.

3 Twitterific
Little bird sad (Foto: The Iconfactory / Twitterific)

Twitterrific heeft zijn apps voor iOS en Mac al afgeslankt. Nieuwe gebruikers ontvangen geen pushberichten meer. En ook Twitterrific voor de Apple Watch is niet langer beschikbaar. Andere ontwikkelaars zullen volgen. De veranderingen zijn vooral bitter voor Iconfactory. Omdat Twitterrific in principe gratis is en wordt gefinancierd door in-app aankopen voor functies zoals pushberichten. “We proberen de app zo lang mogelijk te gebruiken”, zegt hij in de Amerikaanse studio – wat bijna een afscheid klinkt.

5. Waarom zijn er apps van derden?

Ervaren gebruikers weten dat Twitter bijna twee keer bestaat – enerzijds de officiële app en de officiële website en anderzijds de apps van derden. De “gebruikerservaring” zoals deze tegenwoordig wordt genoemd, is compleet anders. Twitter zelf dobbelt zowel de app als op de website, de tijdlijn van een gebruiker volledig verward. Functies zoals “Als je het hebt gemist” of “Wat je leuk vond”, evenals tweets met prioriteit, “trends” en advertenties worden verondersteld entertainment en variëteit te bieden vergelijkbaar met Instagram, maar veel ervaren Twitter-gebruikers irriteren.

In tegenstelling tot deze rommel bieden apps zoals Tweetbot voor iOS en Mac een nette tijdlijn die strikt chronologisch is en geen reclame meer heeft. Bovendien bieden deze apps vaak duidelijkere menu’s en slimmere functies dan Twitter zelf. Tweetbot vond de onmisbare “pull to refresh” uit, wat betekent dat je een pagina naar beneden sleept om de inhoud te vernieuwen. En dus adverteert Twitterrific heel goed: “De Twitter-app voor mensen die daadwerkelijk Twitter gebruiken.”

Tweetbot voor iOS kost bijvoorbeeld 5,49 euro, op de Mac is dat 10,99 euro – betere Twitter-fans kunnen hun geld niet investeren. Waar: Momenteel wordt het niet aanbevolen om geld uit te geven voor een nieuwe Twitter-app, zolang het niet duidelijk is hoe deze apps vanaf half augustus werken.

6. Waarom gebruikt Twitter deze maatregelen?

Het antwoord geeft eigenlijk vraag 5. Natuurlijk wil Twitter dat zijn gebruikers de advertenties zien die het financiert. En de gebruikers moeten worden geleid naar de inhoud die Twitter als interessant en spectaculair beschouwt. Voor de onbeminde apps van derden mist Twitter deze controle. Ze moeten daarom zoveel mogelijk van de markt verdwijnen. De app-ontwikkelaars schrijven op “Apps of a Feather”: “Het bedrijf voorkomt actief dat derden apps aanbieden die het ook mogelijk maken om Twitter te gebruiken.”

7. Hoe reageren de gebruikers?

Zelfs nu met woede en woede – hoewel de veranderingen niet ver rond de harde kern zijn geraakt. #BreakingMyTwitter stelt: “Waarom wil je je eigen platform zo graag vernietigen?” of “Twitter, waarom haat je ons?” Korte formule: #RIPTwitter. Of: “Rillen over je Twitter!”

Hach @TwitterDE.

Je app is rotzooi.
Het opleggen aan de gebruikers zal dit niet veranderen, noch deze gebruikers sterker aan uw service binden.
De dag dat ik Tweetbot niet meer kan gebruiken, zal de dag zijn dat ik stop met het gebruik van Twitter. # BreakingMyTwitter

– Lange tijd bayer (@_fisto_) 8 juli 2018

@TwitterDev #BreakingMyTwitter Waarom haat u ons?

– VeggieTorta (@VeggieTorta) 8 juli 2018

Oh, @TwitterDev, waarom wil je je eigen platform zo graag vernietigen?

➡️ https://t.co/gUI1AxyYcV#BreakingMyTwitter

– RatzRuebe (@RatzRuebe) 7 juli 2018

8. Is er nog een uitweg?

Theoretisch wel. De ontwikkelaars konden betalen voor het onderhoud van de vorige functies. Maar de kosten die Twitter vereist zijn zo onrealistisch hoog dat ze niet op app-providers rekenen. Deze premium-service kost 2.899 dollar (2.475 euro) per 250 gebruikers per maand. Om deze toegang plus enkele extra kosten te financieren, zou app-gebruik per gebruiker ongeveer $ 16 per maand moeten kosten – een prijs die de markt gewoon niet kan verdragen. En Twitter weet dat ook heel goed.

9. Wat kunnen gebruikers doen?

2 Mijn Twitter breken

Een last-minute overeenkomst tussen Twitter en ontwikkelaars is nog steeds niet uitgesloten, maar wordt steeds onrealistischer. Deze keer lijkt Twitter apps van derden zo onaantrekkelijk te maken dat ze geleidelijk uit de markt verdwijnen. Om de druk op Twitter te vergroten, roepen de app-ontwikkelaars hun gebruikers op om te protesteren bij #BreakingMyTwitter en via tweets op @TwitterDev. Andere maatregelen: het publiek informeren in blogs of podcasts.

10. Welke trucs helpen vanaf 16 augustus?

Het feit dat de gebruikers van apps van derden, die waarde hechten aan een chronologische tijdlijn, onmiddellijk massaal migreren naar de officiële Twitter-app of op twitter.com lijkt uitgesloten – te groot is de afkeer van de verwarde officiële Twitter-tijdlijn. Hoe de apps daadwerkelijk omgaan met de nieuwe API, wordt pas weergegeven nadat ze zijn geactiveerd.

De beste oplossing lijkt momenteel tweeten, lezen en schrijven met de vertrouwde app – en daarnaast het installeren van de officiële Twitter-app voor pushberichten of voor bijzonder actuele gebeurtenissen. Omdat dat in ieder geval niet mag veranderen: het blijft mogelijk om meerdere Twitter-apps met hetzelfde account te installeren, bijvoorbeeld op een smartphone of tablet.

Enigszins haalbaar alternatief, al was het maar op het bureaublad, is het tweekoloms tweeterdeck, dat rechtstreeks van Twitter komt en ook een chronologische tijdlijn weergeeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *