Hoe een netwerkevenement een succes wordt

Gewoon uitnodigen voor een drankje na het werk of het oprichten van een paar oprichters met financiers is niet genoeg – zelfs als sommige evenementformaten precies zo klinken. Zogenaamde “oprichter flirten” of “roterende diners” is gekoppeld aan een vleugje speed dating: in tijdgebonden praatrondes ontmoeten de deelnemers elkaar roterend.

Open formaten zijn lezingen gevolgd door lezingen, workshops of barcamps – open conferenties waar het onderwerp niet vooraf is bepaald, maar wordt bepaald door de deelnemers.

Tot zover de theorie, maar waar moet je op letten bij het organiseren van een perfect netwerkevenement? LEAD sprak met Sandra Winkler, Marketing Manager Duitsland bij coworking provider Mindspace.

Het thema bepaalt de richting

Allereerst is het volgens Sandra Winkler belangrijk om een ​​doelgroep of thema voor het evenement te definiëren. “Dit vergemakkelijkt het eigenlijke netwerken, omdat de deelnemers vanaf het begin overeenkomsten of gespreksonderwerpen hebben.”

Ook was de samenstelling van de gastenlijst cruciaal, omdat: “Het onderwerp bepaalt de richting ervoor. Het evenement zou in het beste geval niet” Netwerknacht “moeten worden genoemd, maar een inhoudelijke titel om te dragen. De kwaliteit van het onderwerp maakt dus veel: spannende spreker, of deelnemers vergroten de interesse. ”

tonen

Het aantal deelnemers blijkt lastig: “Vaak komt het in oververzadigd Berlijn op een no-showpercentage van 40 procent. Dit is jammer voor de organisatoren en een lege ruimte maakt geen goede indruk. “Er is iets meer planningszekerheid met een mix van bestaande contacten, die vaak betrouwbaarder zijn, en externe partijen.

Bij de netwerkevenementen georganiseerd door Mindspace in hun eigen co-workingruimtes ontworpen voor dergelijke evenementen en workshops, zijn verschillende leden van hun eigen gemeenschap altijd aanwezig. “Daarom is een van mijn tips om je eigen gastenlijst te maken. Men moet eraan werken dat ongeveer 20 tot 30 procent van de deelnemers bekend is bij de organisatoren. ”

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: 4 tips voor succesvol netwerken

Netwerken Mindspace3
De locatie moet voor iedereen gemakkelijk te bereiken zijn, de kamer moet goed worden aangegeven en – onmisbaar – worden voorzien van WLAN. (Afbeelding: Mindspace)

Goed onderhouden koepels onder de deelnemers

En wat als er geen communicatieve stemming ontstaat? Vooral in frontale lezingen is de overgang naar een informeel netwerk soms moeilijk. “Preventie is hier het eerste gebod: als het evenement een specifiek motto heeft, of als er in het begin een gesprek is, dan moet de gastheer of de moderator de deelnemers door middel van vragen betrekken.”

Een andere methode is om de deelnemers samen te brengen in een soort “blind date”: “Alle gasten krijgen een badge in een bepaalde kleur of in een woord. De gastheer vraagt ​​hen vervolgens om samen te komen in hun groepen en over het Woord te praten, of gewoon elkaar voor te stellen. Het gesprek komt niet vanzelf, maar wordt meestal heel goed geaccepteerd en maakt het gemakkelijker om in het eerste gesprek te komen. ”

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: ‘S Werelds eerste LGBT + “Business & Networking” -app

De locatie

Heel belangrijk hier is om in de eerste plaats praktisch te denken: de plaats moet voor iedereen gemakkelijk toegankelijk zijn, de kamer goed bewegwijzerd en – onmisbaar – voorzien zijn van wifi. “Zelfs als iedereen in de echte wereld zou moeten praten, is niets meer verontrustend dan wanneer mensen minuten zoeken naar een internetverbinding”, zegt Sandra Winkler.

Als de locatie mooi is, is dat het halve werk. Betekenis: daglicht, of ’s avonds een goed zicht en toegang tot de frisse lucht. Ook een verandering van ruimte tussen college en netwerken in een open omgeving is goed. “Een beetje bewegen maakt het gemakkelijker om deelnemers samen te mengen.”

De gouden regel

“Netwerkevenementen zijn geen verkoopevenementen!” Benadrukt Winkler. Het doel moet altijd zijn om een ​​educatief en informatief evenement te bieden waarbij de deelnemers nieuwe contacten leggen en vooral plezier hebben.

Dit geldt ook voor de tijd na het evenement, waarin veel organisatoren hun diensten of producten zouden proberen te verkopen. “Dit is net zo ongepast direct na het evenement als in de tussentijd.”

In haar eigen evenementen legt ze de nadruk op kwaliteitsmanagement in de vorm van een korte enquête. Als je in contact wilt blijven met je aanwezigen, moet je je richten op goede inhoud, blogartikelen verzenden als diepe duiken over specifieke onderwerpen, op onbeantwoorde vragen reageren en ze naar de deelnemers sturen als gated inhoud, die ze alleen kunnen zien wanneer ze zich registreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *