Hiërarchieën zijn goed – zolang de baas een dienstverlener wordt

1. De structuur van cultuursteken

Toen Franz Kühmayer dit jaar in Silicon Valley was, werden zijn ideeën over het Mekka van technologie overboord gegooid. In feite verwachtte hij dat Google, Facebook en jonge startups platte hiërarchieën zouden hebben.

Maar dat is niet het geval: “De structuren zijn erg hiërarchisch”, zegt de leiderschapsexpert van het Zukunftsinstitut in Wenen. Het verschil ligt uitsluitend in het begrip van leiderschap. Tijdens vergaderingen nemen bijvoorbeeld managers deel en vragen welke processen en projecten zij kunnen gebruiken om hun werknemers te ondersteunen.

Controller of commandant van een bedrijf zijn, is tegenwoordig niet langer geschikt. “Europese bedrijven geloven vaak dat ze de digitale transformatie onder de knie kunnen krijgen door de structuur te veranderen.”

Maar het gaat over een cultuurverandering: de CEO moet zichzelf begrijpen als een dienstverlener – zoals al gebruikelijk is in Silicon Valley. “Het woord service is zowel serveren als betalen. Dat kunnen we al in Europa doen, terwijl we nog wat in te halen hebben.”

Wat te doen: “In plaats van de structuur binnen het bedrijf te veranderen en platte hi-archieven te implementeren, moeten ondernemers een nieuwe leiderschapsattitude ontwikkelen.”

tonen

2. Vermeende nadelen als voordelen detecteren

Man, 30, Workaholic: Dat is de typische Silicon Valley-manager, volgens Kühmayer. In Europa daarentegen richten mensen zich op het evenwicht tussen werk en privéleven en diversiteit. Dit vertraagt ​​de processen: “Hoewel u snel beslissingen neemt in de VS en projecten sneller uitvoert, is Europa voorzichtiger en zorgvuldiger en weegt het de gevolgen vooraf af.”

Het nadeel van traagheid en “achterblijven” kan ook als een voordeel worden geïnterpreteerd. “Het is goed dat we aan nieuwe dingen denken, we zien het gewoon niet zo.” Het debat over Facebook en de invloed van kiezers laten zien welke consequenties dit kan hebben als het gaat om het frivool beschermen van privacy en veiligheid. “Met de basisregelgeving voor gegevensbescherming die we in Europa hebben, zou dat niet zijn gebeurd”, zegt Kühmayer.

Wat te doen: “We moeten oppassen niet alleen in Europa als rem te staan, maar ook de waarde van ons overleg erkennen.”

Ook interessant: Nieuw werk: hoe het sprookje van culturele verandering werkelijkheid wordt

3. Versterk emotie en empathie

De algoritmen worden steeds geavanceerder en de machines steeds intelligenter. Moeten mensen dat ook doen? Kühmayer zegt nee. “We kunnen zelfs niet concurreren met machines en vechten voor banen met de slimme, snelle robots, bijvoorbeeld, en we zullen geen betere machine kunnen worden, misschien zelfs kunstmatige intelligentie dwarsbomen.”

Eerder: “Wanneer machines betere machines worden, moeten mensen betere mensen worden.” Kühmayer roept op tot meer humanisme. “De grote vragen van de toekomst zullen niet worden opgelost met technologie, maar met ethische vragen.”

Een voorbeeld is de Pflegeroboter in het bejaardentehuis. Hoe moet dit worden gebruikt, zodat de senioren zich goed verzorgd voelen? Welke menselijke component hebben de patiënten nodig? “Dit zijn vragen die in eerste instantie niets te maken hebben met technologie, maar met hoe we ons dagelijks leven willen vormgeven.”

Wat te doen: “Bedrijven hebben niet alleen analytisch denken nodig in enen en nullen, ze moeten een mentaliteit bevorderen die nadrukkelijk en emotioneel is en de mens centraal stelt, als een belangrijk tegenwicht voor de digitale analytische wereld.”

4e generatie verandering betekent ook geslachtsverandering

In veel middelgrote bedrijven zijn er generatiewijzigingen. “Op dit moment is het nog steeds zo dat bedrijfsleiders hun scepter overhandigen aan hun zonen”, merkt Kühmayer op. “Dochters hebben ze niet op de radar.” Nog steeds niet. “Dit zijn omstandigheden zoals in de middeleeuwen.”

De tijden zijn echter veranderd. Lange tijd. “De generatiewijziging van 500 jaar geleden heeft niets te maken met de wereld van vandaag, maar in sommige geesten is het nog steeds zo diepgeworteld.” Volgens Kühmayer is dit ook te wijten aan het feit dat de recepten voor succes lang na Schema F. werkten. Maar dat verandert met de digitale transformatie.

“Ondernemers moeten zich er nu van bewust worden dat er eigenlijk grote veranderingen zijn”, zegt Kühmayer. “De recepten voor succes uit het verleden zijn niet de toekomst.” Bovenal moeten bazen nadenken over hoe om te gaan met wereldwijde concurrentie en samenwerking tussen mens en machine. ”

Diversiteit helpt. Uit studies blijkt dat managers van verschillende opleidingen, achtergronden of sekse een positieve invloed hebben op de gezondheid van een bedrijf. “Hoe complexer een managementteam, hoe meer oplossingen er zijn voor problemen.”

Wat te doen: “Bedrijfsbazen moeten niet alleen nadenken over de generatieverandering, maar ook over geslachtsverandering.”

5. Onderwijs als een sociaal proces

Verder onderwijs is een van de belangrijkste succesrecepten. “Veel ondernemers geloven dat het goed is om mensen nieuwe online leermogelijkheden te bieden via online platforms en intranetten.” Goed, maar niet goed genoeg: “Het is beter als mensen samen leren: met elkaar en van elkaar”.

Kühmayer raadt af om over te stappen van puur online naar meer offline leren. “Om sociale en politieke barrières te overwinnen, is collaboratief leren veel beter geschikt om een ​​gevoel van nabijheid te creëren en wederzijds begrip op te bouwen.”

Wat te doen: “Ondernemers moeten educatieve mogelijkheden creëren, maar ze moeten niet alleen op online vertrouwen, maar onderwijs als een sociaal proces instellen.”

Ook interessant: bedrijven profiteren van nieuwe perspectieven

Lead 3 Innovation Management 1200X1200 Vr

Duurzaam en innovatief

Alle bedrijven moeten gelijke tred houden met digitale transformatie. Iedereen wil het. Waarom is het voor velen zo moeilijk? De beproefde wordt opgegeven voor de onzekerheid van het nieuwe. Laat een innovatiecoach in LEAD Bookazine 3/2018 uitleggen waarom innovatief betekent succesvol blijven in de toekomst.

Bestel nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *