Masterplan: Digitalisering als opleiding

Normaal gesproken maakt het Masterplan e-learning platform bedrijven geschikt voor digitalisering. Nu biedt de Bochum-startup van de oprichters en CEO’s Stefan Peukert en Daniel Schütt ook zijn transformatiecursus aan de Universiteit van Witten-Herdecke. Wat ze willen bereiken met hun plan om digitalisering als een opleiding te vestigen en waarom het de hoogste tijd is voor een grootschalige heroverweging.

LEID: Is een heroverweging van digitalisering noodzakelijk voor de jongere generatie, dwz studenten?

Stefan Peukert: Absoluut. Dat heeft niets met leeftijd te maken. De jonge doelgroep, dat wil zeggen de studenten, worden vaak gezien als digitale autochtonen. Vaak wordt vergeten dat het een enorm verschil is om te weten hoe je de beste Instagram-filters gebruikt of hoe je met platformmodellen en digitale ecosystemen werkt en hoe je de digitale economie vooruit kunt helpen. Er is ook veel in te halen met de jongere generatie.

LEID: Wat wil je met de studenten bereiken?

Stefan Peukert: We hebben drie pijlers. Allereerst hebben we een andere mindset nodig die ruimdenkend en proactief is in het aanpakken van digitalisering. Het trefwoord “mindset” wordt vaak gebruikt als een modewoord, maar we willen proberen de digitale transformatie te demystificeren. Hoe werken platformmodellen? Waarom zijn Google en Amazon uiteindelijk de grote winnaars?

tonen

Een ander zeer belangrijk aspect is dat de wereld verandert in steeds kortere technologische en sociale cycli. Dit heeft een groot effect op economische en politieke organisaties. Dus we willen dat studenten weten wat er daar heel vroeg gebeurt. En op de lange termijn hopen we dat we ook Duitsland een beetje vooruit gaan, en vooral Europa een beetje.

LEAD: Sleutelwoord-mindset – in hoeverre moet er opnieuw worden nagedacht?

Stefan Peukert: Het hele onderwerp van digitale transformatie wordt ten onrechte als zeer technisch beschouwd. Er wordt verondersteld dat u eenvoudigweg het juiste gereedschap nodig heeft. De veel diepere transformatie die moet plaatsvinden, is een mentaliteitsverandering in de organisatie.

Een omslachtige organisatie die geen risico’s beloont, kan nog steeds zulke goede tools kopen en externe consultants inschakelen – als er geen medewerkers voor nodig zijn, werkt een digitale transformatie niet.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Training voor een wereld die niet meer bestaat

Stefan Peukert
Stefan Peukert is de oprichter en CEO van het Bochum start-up Masterplan. (Foto: masterplan)

LEIDEN: Uw kernactiviteit is eigenlijk bij bedrijven – dus waarom nu beginnen bij de universiteiten?

Stefan Peukert: Dat klinkt altijd zielig, maar we willen iets teruggeven. Omdat we geloven dat digitaal onderwijs echt een belangrijke kwestie is en omdat we zien dat we internationaal verbannen zijn en dat wordt erger. We moeten ook grote platforms vanuit Europa ontwikkelen, anders vallen onze Europese waarden uit de weg.

LEID: Wat bedoel je?

Stefan Peukert: Wie de technologie ontwikkelt, bepaalt ook welke waarden worden overgedragen. We bevinden ons niet in een goede situatie wanneer alle grote infrastructuurspelers alleen uit de VS en China komen.

LEID: Hoe komt het dat we zo achterlopen?

Stefan Peukert: In Duitsland kunt u een duurzaam, goed bedrijf opbouwen, maar voor een echt wereldwijd bedrijf is de Duitse markt te klein. Je maakt het jezelf snel comfortabel op de thuismarkt.

Bovendien staat productinnovatie haaks op onze Duitse bedrijfscultuur, die meer gericht is op het vermijden van fouten dan op het belonen van risico’s. Wij geven er de voorkeur aan om jarenlang een perfect product te ontwikkelen en een beetje jonger op de markt te brengen en te testen.

LEID: En waarom werkt het niet op Europees niveau?

Stefan Peukert: In de EU zijn er 28 verschillende landen met verschillende talen en rechtsgebieden – het is gemakkelijker dan Amerikaanse of Chinese bedrijven, als u met het kernproduct vele honderden miljoenen mensen kunt bereiken.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Studie – Digitalisering creëert banen

20190614 341 Masterplan
Het kick-off evenement aan de Universiteit van Witten / Herdecke. (Foto: masterplan)

LEID: Moest u eerst de Universiteit van Witten / Herdecke overtuigen om hun cursus aan te bieden?

Stefan Peukert: Nee, daar was je heel ruimdenkend, coöperatief en dankbaar. De universiteiten hebben ingezien hoe belangrijk het onderwerp is en dat ze dit niet zelf kunnen of zelfs moeilijk in kaart kunnen brengen. Deze samenwerking zou ook het begin moeten zijn. We willen dit in heel Duitsland en in heel Europa doen.

LEIDING: gebeurt dit al op internationaal niveau?

Stefan Peukert: We bewegen ons nog steeds op nationaal niveau. We krijgen dit jaar nog tien universiteiten. Vanaf augustus / september bieden we onze cursussen ook in het Engels aan en wordt het programma internationaal uitgerold.

LEIDEN: Op de universiteiten gebeurt er al een herdenking?

Stefan Peukert: Dat kun je niet generaliseren. Sommigen maken vorderingen op het gebied van digitale transformatie, anderen verschijnen niet op het scherm. Het wordt het kernthema van de toekomst.

LEID: Waarom deze urgentie?

Stefan Peukert: Als je kijkt naar wat er de afgelopen tien jaar is gebeurd, was dat waarschijnlijk slechts een druppel in de emmer. Digitalisering wordt gezien als een losstaand onderwerp in de informatica, maar op de lange termijn zullen alle gebieden en alle disciplines worden onderworpen aan een enorme digitale transformatie.

En dat gaat verder dan de economie. We hebben hetzelfde effect in de politiek. De cycli worden steeds korter, de digitale verkiezingscampagne wordt steeds belangrijker en waarschijnlijk de belangrijkste hoeksteen in de toekomst. Als er geen basis digitaal begrip is ontwikkeld door de algemene bevolking, zullen we het moeilijk hebben.

LEAD: Je biedt de universitaire cursus gratis aan – wat zit er voor jou in?

Stefan Peukert: Allereerst willen we echt iets teruggeven. Digitalisering als onderwerp van studie is iets wat we als studenten zelf graag hadden gehad. Tot nu toe bestaat een dergelijk aanbod echter helemaal niet, en als de staatsuniversiteiten een curriculum en leermogelijkheden ontwikkelen, duren de processen veel langer dan wanneer we ons afgewerkte, reeds geteste product al pro bono aanbieden.

LEID: Dus de volgende stap is om het allemaal op regeringsniveau te doen?

Stefan Peukert: Er staat open voor samenwerking met iedereen, of het nu de overheid of overheidsinstanties is. We zullen in september weer een groot project aankondigen. Maar we staan ​​nog aan het begin. Eén ding is zeker: we moeten nu iets doen, anders hebben we het de komende jaren moeilijk in Duitsland en Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *