De markt staat voor deze uitdagingen vanwege de grote toename van freelancers

LEID: Wat zijn de belangrijkste redenen voor de grote toename van freelancers, zelfstandigen en gig- en crowd-werknemers als alternatieve vormen van werk?

Falko Kremp: Er is één essentiële reden: het verlangen om vrij te zijn. Door digitalisering kunnen mensen vrij de vorm, ruimte en tijd van hun werk kiezen. 9-tot-5 in het benauwde open kantoor wordt vervangen door flexibele werktijden in veranderende werkruimten.

LEID: Wat zijn de uitdagingen van deze toename?

Kremp: Natuurlijk mogen werknemersrechten die door de eeuwen heen zijn gewonnen niet uit de boot vallen in tijden van digitaal werk. De antwoorden die vakbonden en veel politici geven, zijn achteruitkijkend, treuren om de “goede oude tijd” en schieten daarom tekort. Nieuwe vormen van werk in verband met zelfstandige en startende ondernemingen moeten eindelijk worden gelijkgesteld met zowel regulerend als maatschappelijk klassiek werk.

LEID: Wat betekent deze ontwikkeling voor leidinggevenden?

Kremp: Leiders met HR-verantwoordelijkheden moeten zich bewust zijn van zowel het inhuren als het dagelijkse beheer van de nieuwe werkwereld en moeten flexibilisering ondersteunen in plaats van deze te belemmeren. Het toestaan ​​van een thuiskantoor van een medewerker of de mogelijkheid om gedurende langere tijd op afstand te werken, voorkomt hen niet, maar stimuleert eerder de betrokkenheid en het behoud van medewerkers.

tonen

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Modern werk – “Vertrouwen is de nieuwe controle”

LEIDEN: Hoe zal de markt zich de komende jaren ontwikkelen?

Kremp: De arbeidsmarkt is volop in beweging, ongeveer waar de handel eind jaren negentig plaatsvond: Amazon was net publiek geworden en besloot meer te zijn dan een boekverkoper. Barnes & Nobles was nog steeds een groot probleem – en goed, de rest is geschiedenis. De arbeidsmarkt zal evenveel digitaliseren als de digitale productmarkt.

LEIDING: Zullen human resources (HR) toch niet overbodig worden door de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, cognitieve technologie en robotica?

Kremp: Nee, er zal altijd vraag zijn naar menselijke creativiteit en empathie. Maar menselijke kerncompetenties zullen samensmelten met nieuwe technologieën en veel banen overbodig maken. Maar laat ook nieuwe ontstaan. De vraag zal in de toekomst zijn: wat kan ik beter doen dan een algoritme?

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Nieuw werk kan zichzelf niet omdraaien

Falko Kremp portret 2019
Falko Kremp is de CEO van Duitsland van Fiverr, ’s werelds grootste markt voor digitale services. (Foto: Fiverr)

LEIDEN: Hoe belangrijk is de verbetering van de randvoorwaarden die het dagelijkse werk van werknemers kenmerken? Waarom investeren in dit gebied?

Kremp: We zitten momenteel in een economische opleving van tien jaar met een enorm lage werkloosheid. Bedrijven vinden het momenteel moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden, vooral op het gebied van digitale technologie.

Wie de arbeidsvoorwaarden niet verbetert, schiet zichzelf buitenspel. Niet alleen tegen directe concurrentie, maar ook tegen nieuwe vormen van werk, zoals freelancen.

LEIDEN: Zal ​​de overgang van hiërarchieën naar cross-functionele teams overheersen en waarom?

Kremp: Hiërarchieën zijn 20e eeuw en dateren uit een tijd waarin informatie nog was voorbehouden aan een select aantal. In het informatietijdperk zijn mensen geïnteresseerd in transparantie en participatie en zetten dit in toenemende mate door.

Dit komt niet in het minst tot uiting in de opkomst van gedecentraliseerde technologieën zoals Blockchain. Een prominente toepassing op dit gebied, de Bitcoin, heeft een marktwaarde van $ 170 miljard vanaf juli 2019 en is volledig gedecentraliseerd georganiseerd door een aantal mensen, niet-hiërarchisch.

Deze marktwaarde komt overeen met ongeveer 8% van de marktwaarde van Deutsche Bank, die centraal en hiërarchisch vanuit Frankfurt wordt beheerd. De vraag is hoeveel langer.

LEID: Wat is de aanwerving van de toekomst?

Kremp: Wervers moeten nieuwe technologieën gebruiken om het beste talent ter wereld te vinden, evenals de beste match tussen baan en kandidaat.

Flexibele werkwijzen zoals freelancen worden steeds belangrijker in de “persoonlijke mix”. Voltijdbanen zullen steeds meer waarde verliezen naarmate arbeidsmarkten flexibeler worden omdat ze duur zijn voor bedrijven en steeds hatelijker voor werknemers.

LEID: Wat is het probleem met HR Cloud en hoe kun je het oplossen?

Kremp: Het verlies aan belang van instellingen houdt niet op bij traditionele onderwijsinstellingen zoals de universiteit. Universiteiten dragen hier echter ook aan bij door hun merken af ​​te zwakken, bijvoorbeeld via MOOC’s.

Begunstigden van deze ontwikkeling zijn online platforms zoals YouTube, waar kennis wordt gedemocratiseerd en wereldwijd en tegen lage kosten beschikbaar wordt gesteld. In de toekomst zal het minder gaan om een ​​of twee prestigieuze titels op het CV, maar meer om aantoonbare vaardigheden die feitelijk aantoonbaar zijn dankzij digitale technologieën.

Lead 4 Cta 1200X1200 V3 juli 010

Waarom het loont om tegen de stroom in te zwemmen en in welke pools vijf Duitse steden zich kunnen bewijzen: een overzicht in het huidige LEAD Bookazine 2/2019!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *