“Geen enkele vrouw hoeft bijzonder technisch onderlegd te zijn”

Vrouwen in de technische industrie zijn een zeldzaamheid. Vrouwen zonder technische achtergrond nog meer. Elena Poughia is een van hen. Voorafgaand aan haar carrière in de technische industrie werkte de afgestudeerde econoom en kunsthistorica voor gevestigde kunstgalerijen en instellingen. Tegenwoordig is ze CEO van Dataconomy Media en oprichter van Data Natives, Europa’s grootste data science-conferentie. Met haar ondernemersgeest en haar ervaring in kunst, technologie en het bedrijfsleven, wordt ze beschouwd als een visionair. Haar belangrijkste focus ligt op het promoten van vrouwen in de industrie.

LEID: Je bent geen typische datawetenschapper. Hoe ben je hiertoe gekomen?

Elena Poughia: Dat klopt. Ik ben per ongeluk in de technische industrie terechtgekomen. Als kind ben ik altijd geïnteresseerd geweest in technologie en computers, en ik vond het opwindend hoe technologie een nieuwe wereld opent en wereldwijd zoveel kansen biedt. Tegelijkertijd zou ik nooit te binnen zijn gekomen dat ik dit ooit mijn beroep heb gemaakt. Ik wilde veel meer doen met kunst. Maar zelfs hier besefte ik al snel: kunst die me interesseert, heeft vaak iets te maken met technologie. Veel kunstenaars gebruiken ook de mogelijkheden van het digitale leven voor hun werken.

tonen

LEID: Met andere woorden, je carrière bracht je eerst naar kunst?

Poughia: Precies, ik wilde altijd mijn eigen ding doen, dus ik werkte eerst in de kunst en organiseerde onder andere digitale kunstevenementen in Griekenland. Op een gegeven moment besloot ik naar Berlijn te gaan en daar een kijkje te nemen in de startup- en tech-industrie. Kort daarna ontmoette ik Hitfox-teamleden en zij boden me een baan in de technische industrie aan. Vanaf dag 1 was ik blij met deze wereld.

LEID: Wat fascineert je aan de baan?

Poughia: De baan blijft me uitdagen als we proberen te innoveren en kijken hoe we het leven gemakkelijker kunnen maken. Dat is precies waar ik van hou. Ik geloof sterk in nieuwe ideeën die ons vooruit helpen en een positieve impact op ons hebben. En dat is niet zo ver weg van het idee van veel kunstenaars.

LEAD: Waarom denk je dat data science zo belangrijk is voor onze toekomst?

Poughia: Als we goed kijken, vormen gegevens de basis van onze beschaving. Zelf zijn we gemaakt van DNA dankzij DNA. We zijn gebaseerd op algoritmen en gegevens, evenals op al onze machines. Maar ik denk niet dat Data Science de enige echte weg naar de toekomst is. Data Science alleen is niet de game changer, maar een van de ingrediënten van een nieuwe manier van leven. Wanneer we de beste ingrediënten combineren, creëren we geweldige dingen. Gegevens stellen ons in staat om hier analytisch te werk te gaan en er veel uit te halen in een tijdperk van informatie. Daarom denk ik dat gegevens essentieel zijn voor onze toekomst.

Meer over: “Vrouwen moeten meer doen “

LEID: Vrouwen in de technische industrie zijn nog steeds een zeldzaamheid. Hoe ervaar je dat?

Poughia: Oh ja. De paar vrouwen daar staan ​​altijd in het zonnetje. Het is hier heel eenzaam, er kunnen nog meer vrouwen komen (lacht). Naar mijn mening zijn vrouwen het meest succesvol wanneer ze elkaar ondersteunen en duwen. Terwijl vrouwen in de technische industrie bij elkaar blijven, is het eigenlijk moeilijker om dezelfde kansen en kansen te krijgen in een door mannen gedomineerde industrie. Persoonlijk begrijp ik het nog niet. Het moet gaan over de vaardigheden voor deze baan en niet over het geslacht of hoe je een vrouw in de technische industrie kunt zijn. Het is nog steeds niet te begrijpen!

De technische industrie is blij voor elke vrouw, toch?

Poughia: Natuurlijk. Maar het is natuurlijk moeilijker om goede vrouwen te vinden en ze dan aan te nemen. Mannen nemen vaker mannen aan. Het is des te belangrijker dat de weinige vrouwen aandacht krijgen en andere vrouwen inspireren om te werken in door mannen gedomineerde industrieën. Ik hoop echt dat we op een dag niet meer over dit onderwerp hoeven te praten, maar het is heel normaal dat vrouwen en mannen samenwerken in deze branche.

LEIDEN: Moeten vrouwen in de technische industrie bepaalde vaardigheden meebrengen?

Poughia: Nee! Dat is het fatale ding. Geen enkele vrouw hier hoeft extra technisch te zijn. Ik ben ook niet noodzakelijkerwijs mezelf. We hebben hier geen stereotypen nodig, alleen mensen die het werk willen doen en samen iets groots willen doen. En er is ruimte voor iedereen.

Wat is het voordeel dat vrouwen hebben in de technische industrie?

Poughia: ons voordeel is ook ons ​​nadeel. Er is veel aandacht voor de weinige vrouwen in de branche en toch zijn we er nog te weinig. Maar weinigen kunnen gewoon het verschil maken en een positieve invloed hebben op de toekomst. Ik denk dat het niet alleen belangrijk is dat we vrouwen aanmoedigen om de weg naar nieuwe industrieën te kiezen, maar dat we de denkwijze van ons allemaal veranderen. Ieder van ons kan een ondernemer zijn. Weg met stereotypen over hoe vrouwen of mannen moeten zijn om dit werk te doen.

LEID: Hoe belangrijk zijn vrouwelijke rolmodellen eigenlijk?

Poughia: Naar mijn mening is het erg belangrijk dat wij vrouwen zichtbaar worden. Daarom vind ik het belangrijk dat ik ook altijd op het podium sta en mijn carrière vertel, wat niet zo klassiek is. Je hoeft geen IT of data science te studeren om succesvol te zijn in de tech industrie. Je ervaring is vaak genoeg om je in het onderwerp te krijgen.

LEID: Wat zou u jonge vrouwen adviseren die op zoek zijn naar een weg in de technische industrie?

Poughia: Wees jezelf en wees niet bang.

Meer over: Women in Tech: dit maakt de IT-industrie aantrekkelijk voor vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *