Heldere ideeën kunnen ook verblinden

De innovatie-expert is te vinden in de meest innovatieve omgeving met haar nieuwe kantoor. Onlangs heeft Nikola Bachfischer de kamers in het centrum van München gehuurd. WeWork biedt oprichters en ondernemers banen, maar ook veel stijl. Aan de balie staan ​​spritzers en koffie van het privé-klooster. U kunt zich terugtrekken voor een vergadering in een vitrine, knijpen met laptop en smartphone in een telefooncel of rondhangen in de lounges en in gesprek gaan met andere oprichters. Er zijn douches, een ruimte voor gebed en meditatie, de onvermijdelijke tafeltennistafels. Drukte en creativiteit hangen in de lucht. Misschien is dit hoe de toekomst van werk eruit ziet. Dus waar, zo niet hier, kun je leren over innovatie?

En wat moeten bedrijven nog leren in Duitsland? Als je het huidige Federal Report Research and Innovation leest, klinkt alles dromerig: in bijna geen enkel ander land wordt meer uitgegeven aan innovatie, drie procent van het BBP. Ondernemers dienden meer wereldwijde marktgerelateerde patenten in dan in de VS. En steeds meer mensen werken in onderzoek en ontwikkeling.

tonen

Maar dan is er bijvoorbeeld ook een onderzoek naar digitalisering en innovatie in Duitsland, uitgevoerd door de consultants van Deloitte. Het laat zien dat, hoewel de uitgaven stijgen, bedrijven nog steeds niet op verandering zijn voorbereid. Velen laten kansen voor innovatie onbenut, geven zichzelf niet genoeg tijd of missen simpelweg de knowhow. Beide studies samen kunnen worden gelezen als: Iedereen heeft zich gerealiseerd dat ze zich moeten positioneren voor de toekomst. Iedereen wil het. Toch is het voor velen moeilijk. Waarom is dat

Ook interessant: het regeerakkoord in de digitale cheque

Innovatief zijn = duurzaam

Op het WeWork-terras legt Nikola Bachfischer uit waarom dit niet zo eenvoudig is. Ze adviseert bedrijven over innovatiemanagement en zegt dat veel bedrijven een werkmodel hebben dat omzet en winst genereert, loyale klanten en een gevoel van verantwoordelijkheid jegens hun werknemers. “Het punt is dan: waarom zou ik iets veranderen als het goed gaat?” Aan de andere kant van deze schaal staan ​​de startups. Klein en flexibel, nauwelijks werknemers, enthousiast om te experimenteren. Maar ondanks alle behendigheid en openheid: nauwelijks klanten, geen goed functionerende corebusiness.

Innovatief zijn betekent volgens Bachfischer: duurzaam. Dus ook in de toekomst succesvol. “Om duurzaam te blijven, moeten bedrijven deze twee werelden met elkaar verbinden”, zegt ze. Maar hoe werkt dat in de snelle tijden van digitalisering? Bachfischer beveelt aan om in drie horizonten te denken. “Een bedrijf moet morgen en overmorgen denken in de kernactiviteiten”, zegt ze. Het moest op alle drie de gebieden worden gepositioneerd, met een focus op de kernactiviteiten. “Uiteindelijk komt het geld hier.” Tegelijkertijd moeten nieuwe modellen worden gemaakt voor morgen en overmorgen, wat weer nieuwe waarde zal creëren. De gebieden mogen niet naast elkaar liggen. “Ze moeten worden afgestemd op de bedrijfsdoelstellingen en verbonden zijn.”

Dit gaat vaak gepaard met een organisatorische verandering. Waar voormalige werknemers werd verteld wat ze met welke middelen konden bereiken, is er nu meer vrijheid, meer open structuren en participatie. Bachfischer toont dit met het voorbeeld van een restaurant dat zichzelf tot doel heeft gesteld om elke klant met een glimlach achter te laten. Of dit lukt, hangt niet alleen van het voedsel af. Elke medewerker kan bijdragen, maar de kok is natuurlijk anders dan een ober.

Iedereen wil, maar slechts enkelen kunnen het: er is geen magische formule voor innovatie
Nikola Bachfischer, innovatiecoach

Hoe eerder je faalt, hoe beter

Innovatie betekent niet noodzakelijkerwijs het veranderen van het product. Er zijn veel contactpunten, in productie, in marketing in de communicatie van uw eigen merk of in de administratie of wanneer in conferenties nieuwe hulpmiddelen worden geprobeerd om de creativiteit te vergroten. Bachfischer vindt het van fundamenteel belang dat men de eigenaardigheden van het eigen bedrijf niet gelijkstelt. Er is geen patentrecept voor innovatie. Experimenteren, netwerken opbouwen, misschien zelfs projecten samen met concurrenten opstarten: er zijn talloze mogelijkheden en elk bedrijf moet zijn weg vinden.

Natuurlijk zouden de ideeën moeten worden geëvalueerd en indien nodig aangepast, zegt Bachfischer. Dit vereist geschikte kerncijfers: omzet en winst. Dat is waar het mee eindigt. “Een idee dat niet geschikt is voor de markt is vrijwel nutteloos”, zegt Bachfischer. Een “Innovation Lab”, dat op de lange termijn geen meetbare bijdrage levert, kan een bedrijf op zijn best een dure imago-maatregel veroorloven.

Daarom is het zo belangrijk dat ongepaste ideeën vroegtijdig worden herkend en verpulverd. Hoe eerder, hoe beter de mislukking. Anders zijn bedrijven zoals het Federale Arbeidsbureau, dat 60 miljoen euro heeft geïnvesteerd in een softwareproject en de beëindiging ervan in februari 2017 heeft aangekondigd, het lot. De autoriteit volledig verward met: de software was te weinig flexibel gebleken. In de toekomst willen ze zich richten op agile methoden tijdens de ontwikkeling.

Iedereen die voortijdig faalt of projecten mislukt, kan betalen, maar niet 60 miljoen. Met deze vaak geroemde positieve faalcultuur hebben lang gevestigde bedrijven echter vaak problemen. “Natuurlijk zijn er gebieden waar een vergissing fataal zou zijn”, wierp Bachfischer tegen. “Innovatie is geen hersenchirurgie”, citeert ze een toespraak van Tina Seelig, een Amerikaanse professor in de economie. Hersenchirurgen of vrouwelijke piloten zullen hoogstwaarschijnlijk worden vermaakt om te horen over hun mislukking op een “Mislukkingsfeest”. Er zijn gebieden waar je niet kunt experimenteren. En de “goede” fouten waardoor je iets leert gebeuren tijdens het experimenteren.

Niettemin betekent innovatie niet alles weggooien wat er ooit was. Bachfischer zegt: “Ik denk dat er geen gebied is waar je geen verbeteringen of nieuwe ideeën kunt integreren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *