“Uitgeschakeld is degene die gehandicapt is”

“Mensen met een handicap zijn mensen met lichamelijke, psychische, mentale of zintuiglijke beperkingen die, gezien hun houding en ecologische barrières, hun gelijkwaardige deelname aan de samenleving waarschijnlijk langer dan zes maanden belemmeren.”

Definities van handicap – zoals die uit de sociale code – klinken behoorlijk negatief. Er is sprake van beperking, beperking en “het voorkomen van participatie in het leven”. Over het algemeen zijn alle verklaringen nogal negatief.

Caritas Wien is tegen wat volgens mij een betere definitie is – omdat ze zeggen:
“Uitgeschakeld is degene die gehandicapt is”

Dit maakt ook duidelijk dat veel obstakels en obstakels van buitenaf komen, bijvoorbeeld door structurele obstakels of barrières.

Ook interessant: tenslotte meer mensen met een handicap inhuren!

tonen

Vermijd clichés

Wanneer we het hebben over handicaps, is het ook belangrijk om te weten dat de meeste handicaps niet in de loop van het leven ontstaan. Slechts vijf procent van de mensen met een handicap wordt ermee geboren.

Exacte cijfers over mensen met een handicap in dit land zijn naar mijn weten niet bekend, maar het statistiekenportaal statista.com berekent met een aandeel van ongeveer tien procent van de totale Duitse bevolking.

We praten dus niet over een kleine minderheid van mensen met een handicap, maar over een vrij grote groep.
Desalniettemin zijn ze nauwelijks aanwezig in de dekking of gemarginaliseerd.

Vaak worden mensen met een handicap in de media afgeschilderd als patiënten die een tragisch lot moeten ondergaan. Ik wil dat veranderen. Daarom wil ik u enkele voorbeelden laten zien van waar de rapportage is geslaagd en tips en hints geven voor een goede communicatie.

Het belangrijkste voor mij is dat clichés worden vermeden.

Taalkundige tips

1. De rolstoelbeveiligingen

Rolstoelgebruikers zijn zelden “rolstoelgebonden”, ik heb tenminste nog niemand gezien. Beter is de uitdrukking “Franziska is afhankelijk van een rolstoel”, zoals bijvoorbeeld Deutschlandfunk-cultuur in het artikel “Mensen met een handicap – Het dagelijkse leven van twee moeders” heeft gemaakt:

2. Kleine mensen erg groot

Veel rapporten kondigen achtergestelde mensen aan met koppen zoals “Little Woman Big”. Zo’n kop zal waarschijnlijk beter “klikken”, maar het is een beetje menselijk verkeerd. In de meeste gevallen heeft de lengte niets te maken met de persoon of de inhoud van het volgende bericht. Dat het anders werkt, toont bijvoorbeeld het persbureau spot op nieuws AG in een korte YouTube-video over een korte vrouw in de modellenbranche.

3. Lijdende helden

Helaas is het vaak het geval dat mensen met een handicap “moeten lijden” in de media. En “ondanks de handicap” of een “tragisch lot” beheerst u het leven alsof het grote helden zijn. Hoe het beter werkt, toont bijvoorbeeld het tv-kanaal Kabel een in een rapport over een arts die een rolstoel nodig heeft.

4. “beheersing van het leven ondanks handicap”

In de media worden mensen met een handicap vaak afgeschilderd als hun werk of het dagelijks leven – ondanks hun handicap. Dat klinkt alsof het een tegenstrijdigheid is. Dit is meestal niet het geval, omdat mensen met een handicap niet worden gedefinieerd door hun handicap. Daarom hoeft dit niet op de voorgrond te staan. Vooral als het echt om iets heel anders gaat. Positief voorbeeld: een commercial met fotograaf David Kenward van Expedia.de

Mensen met een handicap op foto’s

Zelfs bij het fotograferen van mensen met een handicap worden stereotypen gebruikt: vooral wanneer rolstoelgebruikers worden gefotografeerd, is het perspectief vaak ongebruikelijk – het wordt bijvoorbeeld van onder naar boven of van boven gekozen, in plaats van de respectieve protagonisten op ooghoogte te fotograferen.

Omdat dat me vaak eerder irriteerde, een paar jaar geleden, heb ik het project “No Contradiction” opgezet. Hier ben ik bijzonder voorzichtig geweest om de mensen te fotograferen, en niet de handicap. 30 mensen met een handicap die allemaal geweldige projecten doen, hebben deelgenomen.

Meer persoonlijke ervaringen in plaats van clickbaiting

Voor veel van de artikelen die ik over dit onderwerp lees, heb ik het gevoel dat auteurs of editors opzettelijk clichés gebruiken om meer klikken of likes te krijgen. Opvallende slogans zijn natuurlijk dramatischer dan de emotioneel “stillere” tonen.

De persoonlijke ervaringen die mensen met een handicap zelf of familieleden over handicap en ziekte schrijven, zijn echter altijd bijzonder emotioneel. Dus b.v. dit persoonlijke en zeer ontroerende artikel in de taz “Plots is er een vouw in de nek”, dat het anders kan.

Algemene tips voor het omgaan met mensen met een handicap

Mensen met een handicap zijn net zo individueel als mensen zonder handicap. Niets dat ik schrijf kan voor iedereen geldig zijn en er zijn zeker mensen met een handicap die echt lijden of zich als helden voelen. Ik ken er echter maar heel weinig.

Onzekerheid in de omgang met mensen met een handicap helpt, wat ook helpt: vragen. Je weet niet hoe je een blinde de hand moet schudden? Frag. Je weet niet of je ‘vaarwel’ kunt zeggen tegen blinde mensen of ‘hoe gaat het’ met rolstoelgebruikers? Vraag het haar. De meeste mensen met een handicap die ik ken, zijn vrij open en gewend aan dergelijke vragen. Het is vaak beter om te vragen in plaats van contact te vermijden.

De ongevraagde hulp daarentegen is moeilijk. Vraag eerst of je wilt helpen. Niet iedereen houdt ervan om aangeraakt, over de straat geleid of geduwd te worden.

Voor mij werkt humor heel goed – ik kan lachen om grappen over handicaps. Ik denk dat we alleen een opname kunnen krijgen als we over elke randgroep een grapje mogen maken. En om geen grapjes over handicaps te maken, vind ik naar mijn mening mensen met een handicap. Dan kunnen we geen grapje maken en dat zou jammer zijn. Maar dat is mijn zeer persoonlijke mening, die zeker niet allemaal delen.

Ook interessant: “Ik heb ook andere vaardigheden, dank je”

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *