Het Alexa-alfabet: Amazon’s Mickey Mouse – van A tot L

Alexa, de slimme taalassistent van Amazon, is meer synoniem geworden met Apple’s Siri als een praktisch hulpmiddel voor het dagelijks leven. “Alexa, speel muziek van David Bowie!”, “Alexa, wanneer is mijn afspraak bij de autoreparatiewerkplaats?” en “Alexa, zet de koffiemachine aan!” – Alexa, die net zo enthousiast als nieuwsgierig is, is voor veel gebruikers een regelmatig lid van de familie geworden. LEAD onthult haar geheimen in een tweedelig Alexa-alfabet. Aflevering 1 van A tot L.

Alexa: Hardware-baas David Limp van Amazon legt uit waarom de assistent zojuist die naam heeft gekregen. “We hebben veel suggesties bekeken en we wisten natuurlijk dat de naam erg belangrijk was voor de persoonlijkheid van de stem, en tests hebben aangetoond dat ‘Alexa’ bijzonder goed te zien is met de harde ‘X’ in het midden toen was er deze mooie herinnering aan de bibliotheek in Alexandrië. ” Daar bewaarden de oude Egyptenaren al hun kennis in boeken. Soortgelijke informatie zou ook beschikbaar moeten zijn in de toekomstige Alexa. En ten slotte werd Amazon in 1994 opgericht als online boekverkoper. Een beetje nostalgie en romantiek was ook betrokken bij de doop van Alexa.

tonen

Borussia Dortmund
Borussia Dortmund biedt een van de beste Duitse Alexa-vaardigheden (Foto: BVB)

Borussia Dortmund: De huidige Bundesliga-leider is ook Duits Alexa-kampioen. Hoewel er nog steeds geen officiële Alexa-vaardigheid van Bayern is (de München heeft momenteel ook andere zorgen), komt van BVB een van de meest gewilde vaardigheden. Dit zijn de apps voor de stembesturing van Amazon. Via spraakopdracht biedt Alexa Dortmunder wedstrijdrapporten, resultaten, data, kaartinformatie en zelfs live games op Netradio met cult-stadion omroeper Norbert “Nobby” Dickel.

computer: Iedereen die Alexa bezit of bijvoorbeeld een kat met deze naam heeft, zal snel geïrriteerd raken als de taalassistent op zijn eigen naam of die van het huisdier reageert. Maar Amazon heeft een oplossing: de apparaten kunnen ook zo worden ingesteld dat ze reageren op de trefwoorden “Echo” of “computer” in plaats van “Alexa”. Schakelen werkt in het gedeelte ‘Activeringswoord’ van de Alexa-app.

Duits: Alexa is nog niet overdreven polyglot. Naast Duits spreekt de assistent alleen Engels, Frans en Japans. Italiaans en Spaans moeten in 2018 worden toegevoegd. De kosten voor het aanbieden en onderhouden van nieuwe talen zijn enorm. De Duitse woordvoerster, wiens identiteit Amazon geheim houdt, is alleen actief als “Alexa”, haar stem lijkt misschien geen andere context.

Amazon Echo 2
Hallo Echo – Hallo Alexa! Met scherm is de “Echo Show” nog nuttiger (Foto: Amazon)

echo: Dit is de naam van Amazon’s eigen Alexa-gecontroleerde apparaten, waarvan de online retailer meer dan 50 miljoen eenheden heeft verkocht. De eerste echo kwam op 23 juni 2015 op de markt in de VS, op 26 oktober 2016 in Duitsland. Het werk was echter al in 2010 begonnen. Voor het team van Amazon’s hardware-dochter Lab126 was het succes van de Echo-balsem op zijn wonden. Omdat het eerder met de mislukte Fire-smartphone de grootste mislukking van het Amazon-verhaal had ontwikkeld.

flop: Hoe succesvol de Alexa-apparaten ook zijn – om te winkelen via stembesturing, zoals gehoopt door Amazon, gebruikt ze blijkbaar bijna niemand. Volgens een onderzoeksblog uit augustus 2018 getiteld ‘De realiteit achter de Voice Shopping Hype’, winkelde slechts twee procent van de eigenaren van Alexa ermee in de eerste zeven maanden van het jaar. En 90 procent van hen gebruikt de functie niet voor een tweede keer. Winkelen flopt.

gewoonten: In de volgende ontwikkelingsfase moet Alexa de dagelijkse gewoonten van zijn gebruikers nog beter leren kennen en daarop reageren. De nieuwe functie “hunches”, bijvoorbeeld, merkt op dat een gebruiker altijd alle lichten uitdoet wanneer hij naar bed gaat – of alle deuren sluit wanneer hij het huis verlaat. Zodra hij een van deze ‘normen’ vergeet, wijst Alexa hem beleefd maar krachtig op. Bij het analyseren of iets ongewoons is in het gedrag van de gebruiker, houdt kunstmatige intelligentie ook rekening met factoren zoals de dag van de week, het tijdstip van de dag of het seizoen. Bovendien krijgt Alexa een “waakhond” -functie, die automatisch alarmen laat horen met verdachte geluiden zoals splinterend glas of een geactiveerde rookmelder.

Echo Dot Kids
Met de “Echo Dot Kids” is er een speciale echo voor de kleintjes – die dan alles hoort wat er in de kinderkamer wordt gesproken (Foto: Amazon)

courtesy: Omdat bijna niemand vriendelijk “alsjeblieft” en “bedankt” zegt tegen assistenten zoals Alexa, waarschuwde de educatieve organisatie “ChildWise” begin 2018 dat frequent gebruik de taal van kinderen en adolescenten zou kunnen bedreigen. Amazon reageerde snel op de discussie. Een nieuwe functie genaamd “Magic Word” beloont gebruikers door beleefd te zijn met Alexa Conversation. Dus als een kind vriendelijk vraagt: “Alexa, vertel me alsjeblieft hoe het weer van morgen zal zijn”, zal de Amazone-dame bijvoorbeeld de gunst teruggeven met een “bedankt voor het zo vriendelijk vragen”. En een “Bedankt” wordt gevolgd door een “Graag gedaan”. We leren: zelfs een kunstmatige intelligentie heeft (rudimentaire) gevoelens en wil fatsoenlijk worden behandeld.

geïntegreerd: De echo-apparaten, die Amazon zelf verkopen, zijn nu slechts een kleine minderheid in het hele assortiment van Alexa dar. Over het algemeen ondersteunen al meer dan 20.000 apparaten, van de tv tot de slimme gazonsproeier, de spraakopdrachten. De licentiekosten, die Amazon vereist voor het gebruik van het cloudgebaseerde platform AVS (Alexa Voice Service), helpen bij de snelle verspreiding: 0 euro. Omdat Alexa gratis beschikbaar is voor de fabrikanten.

Jaguar Ik tempo
Jaguar I-Pace – de slimme Alexa-auto (Foto: Jaguar)

Jaguar: Het Engelse nobele bedrijf is een van de talloze automakers die Alexa al in hun modellen hebben geïntegreerd of van plan zijn voor de nabije toekomst. In Jaguar’s nieuwe elektrische SUV beantwoordt I-Pace onder andere Alexa de vraag hoeveel kilometers de lading van de batterijen nog steeds voldoende is. En voor de vergeetachtige Alexa-rapporten via GPS-functie, waar de I-Pace wordt geparkeerd. Als de chauffeur zijn vrouw altijd tegelijkertijd thuis belt, herinnert Alexa hem eraan. Soortgelijke slimme functies vinden ook hun weg naar auto’s bij BMW, VW, Ford of Toyota. Als retrofit-optie voor oudere auto’s brengt Amazon eind 2018 “Echo Auto” op de markt. Het kleine apparaat op het dashboard biedt onder andere navigatie en entertainment en is in eerste instantie alleen beschikbaar op uitnodiging.

kritiek: Even praktisch als de Alexa-apparaten voor hun gebruikers zijn – zoveel pleiten de overdreven nieuwsgierige “luidsprekers” dat privacy een doorn in het oog is. Omdat de microfoons altijd open moeten zijn om te reageren op het trefwoord “Alexa”, luisteren de apparaten de klok rond naar hun gebruikers. Hoewel Amazon verzekert dat de gegevensoverdracht pas begint nadat het activeringswoord “Alexa” is gevallen. Maar het komt altijd terug op ongelukken, gesprekken worden ten onrechte opgenomen en verzonden. En aangezien de gebruikersgegevens nauwkeurig worden vastgelegd, opgeslagen en verwerkt, levert Amazon tot op de dag van vandaag geen bevredigende antwoorden. De gerenommeerde vereniging Digitalcourage uit Bielefeld heeft in 2018 een van zijn jaarlijkse “Big Brother Awards”, een soort surveillance-Oscar, toegekend aan Amazon. De juryleden beschouwen de echo als “een nieuwsgierige, brutale, behendige en spraakzame afluisteraar”.

Lab126
Lab126 – de Amazon-hardware wordt ontwikkeld in deze weinig bekende dochteronderneming (Foto: Amazon)

Lab126: Dat is de naam van Amazons weinig bekende hardware-dochteronderneming die apparaten zoals de Kindle of de Echo ontwikkelt – en vervolgens gebouwd door bedrijven zoals de Chinese iPhone-fabrikant Foxconn. Lab126 is opgericht in 2004 door voormalig Palm-manager Gregg Zehr en is gevestigd in Sunnyvale, Californië. Het nummer 126 achter het “Lab” is een verwijzing naar het logo van Amazon, waarvan de pijl van de A, de eerste letter van het alfabet, naar de Z verwijst als de 26e letter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *