PWA: de nieuwe evolutionaire fase in de mobiele wereld

Bijna te mooi om waar te zijn: alle KPI’s gaan erg steil. Het bouncepercentage daalt met 15 procent, de laadtijd wordt verlaagd met 84 procent, het aantal mobiele sessies neemt toe met 53 procent, het conversiepercentage met 17 procent. Of: 43 procent meer sessies, een soepele verdubbeling van de interactieratio. En dan is er een klikfrequentie van 97% bij hotelboekingen. De indrukwekkende cijfers zijn indicatoren van bedrijven, in dit geval Lancôme, Forbes en Trivago, nadat deze zogenaamde Progressive Web Apps (PWA) zijn gelanceerd – ze worden willekeurig overgenomen uit de online directory pwa.bar.

Is het verrassend dat de nieuwe hybriden van de mobiele website en app op dit moment worden behandeld als de hot shit van de online industrie? En inderdaad, de PWA’s bieden een aantal tastbare voordelen: ze werken dankzij Service Worker, een technologie die op de achtergrond werkt met JavaScript tussen de webbrowser en de server, zelfs in de offline modus. Bovendien vereisen ze weinig opslagruimte op de smartphone en is een afzonderlijke download uit een App Store geëlimineerd.

PWA’s kunnen worden gevonden via zoekmachines en gekoppeld aan het web, rechtstreeks vanuit een e-mail of melding, pushberichten (tenminste onder Android) kunnen via deze worden verzonden en bieden in de look en feel een vergelijkbare merkervaring van hoge kwaliteit als native apps. En last but not least: dankzij de Location API zijn locatiefuncties zoals de store of place finder, die anders alleen bekend zijn uit native apps, zelfs mogelijk met de PWA in offline modus.

tonen

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Hoe kan ik: Mobiele pagina’s verbeteren

Op het gebied van gaming en bankieren zijn native apps nog steeds de eerste keuze

Reeds experts zeggen dat PWA’s het einde van traditionele native apps afdichten. Gartner-analisten voorspellen bijvoorbeeld dat volgend jaar de helft van alle mobiele consumentenapps zal worden vervangen door progressieve web-apps. Maar twijfels over een dergelijke snelle penetratie zijn gepast omdat: waar de snelle verwerking van grote hoeveelheden gegevens, extreem complexe 3D-graphics en hardwaretoegang tot Bluetooth of NFC nodig zijn, native apps nog steeds de eerste keuze zijn – die onder andere Gebieden zoals gaming en gamification, evenals bank- en loyaliteitsprogramma’s. Bovendien bieden ze vaak een hogere compatibiliteit met terminals en besturingssystemen. Apple zou bijvoorbeeld weinig belangstelling moeten hebben voor zijn gesloten iOS-besturingssysteem om de triomfantelijke opmars van de PWA’s te forceren. Te veel zou dit momenteel uw eigen App Store verzwakken.

PWA of native app: wat is geschikt voor wie?

Adverteerders en e-commerce winkels staan ​​daarom voor de beslissing: mobiele website en / of PWA en / of native app? Het antwoord hangt grotendeels af van het volwassenheidsniveau van de gehele mobiele en digitale strategie en de respectieve industrie. Bedrijven die bijvoorbeeld nog geen responsive website hebben of deze de komende maanden opnieuw willen lanceren, moeten rechtstreeks upgraden naar een PWA; omdat ze qua prestaties superieur zijn aan websites, zouden ze anders aanzienlijke omzetverliezen en concurrentienadelen ondervinden.

De mate waarin PWA’s hier de bewezen native apps kunnen vervangen, op hun beurt nauw verwant aan de gebruikersacceptatie, het bereik en de vereiste functionaliteiten hiervan. Als dit een significante interactie inhoudt, zou het natuurlijk een nadeel zijn om dit kanaal niet te blijven gebruiken. In de praktijk is kannibalisatie van de twee systemen daarom veel minder gebruikelijk dan vaak wordt vermoed. Omdat: PWA’s zinvol kunnen zijn, vooral voor incidentele gebruikers, draaien mobiele apps voor loyale, vaak terugkerende gebruikers. De PWA biedt flexibiliteit en is gebaseerd op het principe dat de gebruiker de data-cross-device via een website kan gebruiken, een native app biedt opnieuw maximale stabiliteit en compatibiliteit met het apparaat.

Een voorbeeld uit de praktijk: voor het eerst in het Duitse toerisme hebben we hier voor de vakantieregio van de baai van Lübeck een Progressive Web-app geplaatst in plaats van een klassieke app. Het doel was om de gasten digitaal ter plaatse te begeleiden en de vakantie-ervaring te verbeteren, ondersteund door de smartphone. Omdat dit over het tijdelijke gebruik van toeristen ging, was de PWA duidelijk de eerste keuze. De beslissing zou moeilijker zijn, bijvoorbeeld als het een applicatie specifiek voor de bewoners was – bijvoorbeeld op het gebied van buurthulp – en dus een permanent gebruik. Hier zou dan opnieuw afzonderlijk moeten worden gewogen en geanalyseerd.

PWA of native app? De beslissing is altijd afhankelijk van het individuele geval. Het enige dat duidelijk is, is dat de PWA’s de volgende evolutiefase zijn op het gebied van webontwikkeling: mobiele websites, responsieve websites en nu alleen de nieuwe hybriden van website en app.

Ook interessant: Hoe kan ik: Mobiele conversies

Marius Bruns is Unit Director en werkt sinds 2012 bij hmmh. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van aangepaste frontend- en weboplossingen. Agile en gebruikersgerichte werkwijzen in software- en ontwerpprojecten behoren tot zijn prioriteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *