Vijf tips over hoe reclame werkt in het digitale tijdperk

Reclame verandert en dit feit zal niemand in de branche verbazen. Dat was al het geval met gedrukte advertenties, die steeds kleurrijker en bizarder werden. Zo was het op tv toen reclames blockbusters van twee minuten werden en vandaag weer korter worden vanwege gekke prijzen. En online adverteren – geen enkel ander formaat biedt zoveel potentieel voor verandering als digitaal adverteren.

Steeds opnieuw onderzoeken bewijzen dat het onhandig recyclen van offline commercials online niet werkt. Lange tv-films worden nauwelijks opgemerkt op het internet vanwege onze kortere aandachtsspanne. Klassieke reclamebanners snellen ons lang geleden voorbij.

Dus wat te doen om klanten van producten te overtuigen en een wederzijds winstgevende uitwisseling met hen aan te gaan? Innovatie was stevig ingeburgerd in internationale Buzzword Bingo in 2014. Maar de betekenis ervan is belangrijker dan ooit, zodat reclame online werkt. En er moet meer innovatie volgen, zodat de gebruiker in 2020 niet meer tegen zijn hoofd slaat en het credo van vandaag herhaalt: vervelend adverteren!

1. Breng beweging

Als het wondermiddel van een merkvideo niet beschikbaar is of het campagnebudget overschrijdt, betekent dit niet dat saaie display-banners de enige oplossing zijn. Zelfs statische indelingen kunnen worden geoptimaliseerd zodat ze de gebruiker boeien. De advertentie van L’Oreal voor Essie Nagellack toonde aan dat de klant controle over de advertentie kan krijgen door middel van klikken, en zo in zijn eigen tempo naar statische advertenties kan gaan.

tonen

Dankzij technologische vooruitgang kunnen we ook intuïtieve bewegingen op de smartphone en tablet gebruiken en het advertentiemateriaal zo ontwerpen dat gebruikers erop worden betrapt. Een goed voorbeeld hiervan is een mobiele advertentie van McDonald’s. De gyroscoopfunctie in de smartphone maakte het mogelijk om een ​​ijsbeker optisch te legen en opnieuw te vullen. Dergelijke interactieve advertenties, uitsluitend ontworpen voor de functionaliteit van het mobiele apparaat, moedigen gebruikers aan om meer tijd aan de advertenties door te brengen.

2. Bevorder interactie

Social media hebben al lang geen recht meer op interactie. Op Facebook of Instagram geeft de gebruiker commentaar of vindt hij leuk wat hij leuk vindt en we hebben de uitwisseling al. Maar zelfs dat is niet langer een garantie voor meer reclame-impact, vooral omdat social per se geen enkele voor reclame relevante doelgroep heeft bereikt. Maar hoe creëer je interactie met een advertentie die is ingesloten in redactionele inhoud of bovenaan een website?

Praten met het advertentiemateriaal is een mogelijkheid. Tommy Hilfiger heeft in 2017 al een chatbot met Teads geïmplementeerd, die rechtstreeks in het inRead-advertentieformaat was ingebouwd. De gebruiker kon een bericht direct in de advertentie typen en werd onmiddellijk door de bot geholpen bij de productselectie. Een goed voorbeeld van interactie. In een latere versie kon de bot zelfs met spraak worden bestuurd.

Audi heeft het afgelopen jaar de spraakactivering verder geoptimaliseerd. Gebruikers konden de videogeschiedenis besturen met een spraakopdracht. Op de USP’s van de auto is de videoreeks aangepast aan het spraakcommando. Maar niet alleen taal kan worden gebruikt voor interactie. Omdat VR op ieders lippen ligt, moet digitale reclame volgen. Elke smartphonecamera kan worden gebruikt om producten direct uit te proberen en uit te proberen. Zonnebrillen of lippenstiftkleuren kunnen rechtstreeks in het advertentiemateriaal op het eigen gezicht worden geplaatst door middel van augmented reality-technologie en van alle kanten worden bekeken – interactief.

3. Maak kinderen wakker

Advertenties moeten daarom van de gebruiker een onweerstaanbaar aanbod voor interactie maken. Bovendien kan de gebruikerservaring aanzienlijk worden bevorderd wanneer een klik of een handbeweging een speels aspect met zich meebrengt.

Voor de klant H & M heeft Teads bijvoorbeeld een promotie-item met drag & drop-dress-up ontworpen dat de harten van vrouwen sneller laat kloppen – omdat wie van hen zich niet het gevoel herinnert een pop te kunnen aankleden. En John Frieda heeft geprofiteerd van het vóór-en-na-effect en de gebruiker met een schuifregelaar geanimeerd om zichzelf te overtuigen van het product.

4. Digitaliseer het koopproces

De poging om de gebruiker te begeleiden in het verkoopproces bij interactie met een advertentiemedium is in principe niet nieuw. Denk maar aan bestelhotlines die verschijnen op tv-advertenties of QR-codes op billboards. Facebook en Instagram hebben dit ook ontdekt. “Swipe to Shop” maakt duidelijk deel uit van het standaardrepertoire.

Maar zelfs digitale advertenties buiten sociale media bieden veel mogelijkheden om het koopproces direct in de advertentiemedia te starten zonder verstoring van de media. Het kan ook iets meer zijn dan alleen een CTA. Het lingeriemerk Intimissimi liet dit bijvoorbeeld duidelijk zien. Klanten konden bepaalde producten in de advertentiemedia bekijken, selecteren en direct in de online shop kopen door te klikken zonder de website te verlaten.

5. Wees zichtbaar

Eindelijk een fundamenteel punt. Waarom hebben we het nog steeds over zichtbaarheid? Reclame moet altijd zichtbaar zijn. Hoe anders kan ze werken? Het is belangrijk dat de gebruiker een nog consistentere controle krijgt over welke advertenties hij wil zien. Deze mantra van Teads bevestigde onlangs een andere studie door Burda Forward en Welect. Geërgerde gebruikers raken niet betrokken bij advertenties.

Een eenvoudige manier om advertenties te verbergen moet standaard zijn in alle indelingen, terwijl de zichtbaarheid consistent en transparant moet zijn. Dit kan worden gegarandeerd op standaard slots, misschien op korte termijn, via kunstmatige intelligentie, die vervolgens wordt geoptimaliseerd zodat programmatische inkoop alleen aantoonbaar zichtbare advertentieruimten biedt. Dit is echter geen absolute garantie. Hierdoor worden formaten die direct in het redactionele deel van een website worden geplaatst, relevanter.

conclusie: Reclame irriteert niet. Integendeel, een geweldige advertentie, die is geoptimaliseerd door interactieve elementen of de aandacht heeft getrokken door indrukwekkende animatie, kan zelfs heel leuk zijn. Hoewel we onze twee minuten durende blockbusters die zo goed werken in de Super Bowl niet zomaar op internet kunnen kopiëren.

Maar impliciete digitale technologieën bieden zoveel meer. Innovaties zijn optimistisch en vooral in Duitsland hebben ze de moed om first mover-benaderingen te testen – zodat reclame digitaal kan functioneren. Het gerucht, mensen zouden niet van reclame houden, klopt, maar eigenlijk is het zo: mensen houden gewoon niet van slechte reclame.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *