Mobile World Congress 2019: Wat te zien – en wat niet

Het thema van het MWC van dit jaar is “slimme connectiviteit”. Geen wonder, want Internet of Things, Artificial Intelligence en 5G gaan de markt penetreren of zullen binnenkort deel uitmaken van het dagelijks leven. Voor telecommunicatiebedrijven – en in toenemende mate ook uit andere sectoren – die elkaar in Barcelona ontmoeten, betekent dit een fundamentele verandering. Dit zal echter vaak niet onmiddellijk herkenbaar zijn – laat staan ​​tastbaar of live en gepresenteerd in kleur.

Wat bezoekers kunnen ervaren op de MWC 2019 valt in twee kampen: de zichtbare en tastbare innovatie – en onzichtbare innovaties.

“Wat-je-niet-ziet-is-wat-je-krijgt” – deze ontwikkelingen blijven onzichtbaar

Ironisch genoeg kunnen sommige van de belangrijkste ontwikkelingen in de industrie niet worden aangeraakt of direct worden bekeken. Deze omvatten de geleidelijke verbeteringen van stembesturingsalgoritmen en vooruitgang in 5G gemaakt onder laboratoriumomstandigheden.

Ze zijn cruciaal voor de toekomst van de industrie en zullen in Barcelona in detail worden besproken. Maar ze zijn moeilijk te presenteren en zullen daarom “ervaren” worden, vooral in de verbeelding van de bezoekers.

tonen

Ook interessant: Chinese rivalen oefenen druk uit op Apple en Samsung

1. De race voor stembesturing

Slimme taalassistenten zullen een grote rol spelen in Barcelona. Het gaat minder om de daadwerkelijke mogelijkheden van slimme assistenten, maar eerder om de brede integratie van deze digitale helpers. Alexa, Siri en Google Assistant voeren een race die zich aanmeldt bij de meeste externe leveranciers en integreert met producten. Tegelijkertijd worden ongelooflijke inspanningen geleverd om de daadwerkelijke functionaliteit van de taalassistenten te verbeteren, vooral in de achtergrondprocessen. Het belangrijkste hier is om een ​​stap voor te zijn op het gebied van kwaliteit van antwoorden en begrip van de concurrentie en om betere resultaten te leveren.

Op de CES in Las Vegas kregen we al een preview van de evolutie van stembesturing – denk maar aan het toilet dat Alexa heeft geïntegreerd. In Barcelona gaat het erom welke aanbieder een leidende positie inneemt op het lucratieve gebied van spraakbesturing. We zullen dit jaar de belangrijkste applicaties voor stembesturing vinden op Smart Home en Mobility.

2. 5G: Waar gaat het heen?

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de daadwerkelijke 5G-lancering pas volgend jaar van start gaat, kunnen we op het MWC zien hoe de respectieve bedrijven zich positioneren en hun bedrijfsmodellen daarop voorbereiden. Besteed speciale aandacht aan de details van de gepresenteerde hardware en implementatietechnologie. Dit zal ons waarschijnlijk vertellen waar 5G zich in de toekomst zal ontwikkelen.

De bedrijven die betrokken zijn bij de heersende concurrentie van 5G staan ​​onder enorme druk. Iedereen wil de “5G-race” winnen. En dat, hoewel niemand de route, afstand en terrein correct kent en begrijpt. Dit dilemma zal met name duidelijk worden in Barcelona wanneer exposanten willen laten zien hoe echte 5G-applicaties eruit kunnen zien – maar door een gebrek aan infrastructuur weinig tot niets kunnen presenteren.

Een opwindend voorbeeld is de vraag hoe 5G de mobiliteit beïnvloedt, omdat de meeste innovaties en oplossingen rond autonome steden met steden en netwerken gebaseerd zijn op het succes van de nieuwe standaard. Andere gebieden, zoals productie en gezondheidszorg, zien steeds meer gebruiksscenario’s die bijdragen aan de discussie over volledige connectiviteit in MWC.

3. Irritatie en minimalisme van gegevens

Meer en meer mensen wenden zich af van de ‘altijd’-visie van de telecommunicatie-industrie. Voortdurend courting de goederen Tijd en aandacht bandenklanten. Als gevolg hiervan creëren ze barrières tussen zichzelf en digitale technologieën – ze keren zich steeds meer af van bedrijven die luid en veel kanalen strijden om hun aandacht.

Slechts enkele bedrijven hebben deze ontwikkeling al erkend en reageren dienovereenkomstig op hun klanten die in een steeds luider wordende digitale wereld niets liever willen dan hun gemoedsrust.

Bij het MWC verwacht ik een aantal aanbiedingen van exposanten die erin zijn geslaagd met een minimum aan aandacht en gegevens om te gaan.

Zichtbare innovaties – en degenen die gewoon willen zijn

Met de zichtbare innovaties bedoel ik bijvoorbeeld keyless-apparaten en opvouwbare telefoons – een fysieke manifestatie van nieuwe technologieën. Er zal veel te zien zijn op het MWC. Omdat deze voor de hand liggende voorbeelden van nieuw ontwerp en nieuwe hardware meestal eenvoudig uit te leggen en op te voeren zijn.

1. Telefoons – gevouwen, niet samengevouwen.

Ze zijn misschien wel de meest voor de hand liggende innovatie in Barcelona. Sommige fabrikanten veroorzaakten al behoorlijk wat opschudding op CES 2019, toen ze hun opvouwbare producten achter gesloten deuren aan geselecteerde zakelijke klanten lieten zien. Meer en meer fabrikanten zullen op deze trend springen. Dus we kunnen een aantal andere voorbeelden en productpresentaties verwachten op het MWC.

Waarom vinden we opvouwbare smartphones zo opwindend? Welk probleem los je op? De opvouwbare tv voldoet bijvoorbeeld aan een concrete behoefte van de consument: hij elimineert op elegante wijze het omvangrijke hart waarop het meeste meubilair in onze woonkamers was uitgelijnd. Deze schermen combineren design en technologie op een bijzonder mooie manier en bieden nieuwe ontwerpmogelijkheden voor kamers. Hopelijk ontdekken we bij MWC of en wanneer opvouwbare smartphones een soortgelijk probleem kunnen oplossen – of dat het innovatie is omwille van innovatie.

2. Ontkoppelen van de smartphone

Het idee dat de mobiele telefoon niet langer de centrale standaardinterface voor alles hoeft te zijn, krijgt langzaam maar onverbiddelijk vorm. Bij het MWC zien we een groot aantal nieuwe gadgets en randapparatuur die kunnen worden gebruikt voor een of enkele taken – zonder te zijn verbonden met de smartphone.

Vooral op het gebied van de ‘smart home’ zijn veel van dergelijke innovaties te verwachten. De tv, het muzieksysteem, het licht – dit alles kan al worden bediend via een centrale native interface of zelfs via spraak. Als gevolg hiervan zullen steeds meer consumenten overschakelen naar een smartphone-onafhankelijke standaard.

Ironisch genoeg is het de mobiele revolutie zelf die de hegemonie van het mobiele apparaat bedreigt. Zodra alles met elkaar is verbonden en kan worden bediend met zoiets intuïtief als spraakopdrachten, worden de dagen van de smartphone geteld als het belangrijkste schakelcentrum.

3. Veel robots

De presentatie van “Robotor” op het MWC is net zo spectaculair als de presentatie van nieuwe telefoons. Velen zullen echter gewoon zogenaamde mono-task machines zijn, met beperkte autonomie en in staat om kleinere hindernissen of obstakels te overwinnen zonder menselijke tussenkomst. Het is tijd om onze definitie van robots te heroverwegen. Niet alles wat door marketingmensen als een “bot” wordt verbonden, is het wel.

Neem bijvoorbeeld de broodbakmachine “Breadbot” getoond op de CES 2019. De machine verdient niet echt de term “robot”. Dergelijke “wegwerpmachines” worden in steeds meer industrieën gevonden. Echte robots zijn daarentegen geprogrammeerd om een ​​aantal verschillende taken zelf uit te voeren en met minimale menselijke inspanning uit te voeren. Niet noodzakelijk bij de MWC, maar in de nabije toekomst zullen we meer “echte” multifunctionele robots ervaren, niet alleen in een nieuw ontwerp, maar ook met aanzienlijk meer functies.

Ook interessant: de technologietrends 2019

Over de auteur: Thomas Müller is General Manager EALA bij het innovatie- en ontwerpadviesbureau Fjord en verantwoordelijk voor het bedrijf in Europa, Afrika en Latijns-Amerika. Fjord is van Accenture Interactive.

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *