Ethische beperkingen van kunstmatige intelligentie in de online shop

Kunstmatige intelligentie (AI) is alomtegenwoordig. In e-commerce kan het helpen om de omzet van een online winkel te verhogen door personalisatie door toegevoegde waarde voor de klant te genereren door gericht gebruik van de verzamelde gegevens. Wandelschoenen kunnen bijvoorbeeld aan een gebruiker in een online winkel worden getoond als de reis naar de Alpen niet eens is gepland.

Nu moet een commissie voor gegevensethiek een antwoord vinden op ethische vragen over het gebruik van AI in online winkels. Een overzicht.

Welke mechanismen worden gebruikt om voorspellingen te doen in online winkels?

Webshops zijn minder bezig met het doen van expliciete voorspellingen over kopen, maar eerder met het snel begeleiden van klanten naar producten die voor hen interessant kunnen zijn, en hen helpen hun aankoopbeslissingen te nemen.

Natuurlijk wordt AI hier gebruikt. Kunstmatige intelligentie bestaat al lang en is de laatste jaren krachtiger geworden, vooral door de verbeterde hardware.

tonen

In principe moeten twee benaderingen worden onderscheiden: Het belang van de zogenaamde “sterke AI” is het creëren van een algemene, mensachtige intelligentie. Dit is de richting waarin big data-processen worden gebruikt om zoveel mogelijk gedetailleerde gebruikersgegevens te verzamelen. Deze zijn afkomstig van alle mogelijke kanalen om de gebruiker te modelleren en te anticiperen op wat hij nodig heeft. Deze aanpak wordt vaak gevonden bij het plaatsen van advertenties.

Zogenaamde “zwakke AI-systemen” daarentegen gebruiken zelflerende methoden en semantische methoden om specifieke detailproblemen op te lossen. Op het gebied van online winkelen kan dit zodanig zijn dat het AI-systeem beperkt is tot de gedragssporen die een gebruiker achterlaat in een specifieke webshop; Op basis van uitgebreide productgegevens proberen deze AI-systemen uit te vinden wat de gebruiker zoekt.

Als u deze aanpak verder ontwikkelt, komt u op een “op dialoog gebaseerde AI”. Deze op dialoog gebaseerde AI leert in realtime van de situationele reacties van een klant op suggesties die het systeem heeft gedaan.

Het bootst eigenlijk het gedrag van een menselijke verkoper in een echt bedrijf na, dus het is een soort “digitale verkoper”. Dit type AI wordt vooral gevoed door kennis van de industrie. De verwerking van dergelijke kennis maakt ook gebruik van semantische methoden. Maar ook bij het plaatsen van advertenties, zou dialoog-gebaseerde AI met succes kunnen worden gebruikt.

Wat zijn de ethische zorgen van het gebruik van AI in de online shop?

Voor mij is de categorische imperatief een goede gids bij het omgaan met AI. Met andere woorden: “neem je tegenpartij als persoon serieus”. De ethische besluitvorming bepaalt eigenlijk de keuze van de aanpak. Als ik een op dialoog gebaseerde benadering gebruik, wordt de privacy van de klant automatisch behouden.

Omdat ik de verzamelde klantgegevens tot een minimum beperk.

De exploitant van op dialoog gebaseerde aanbevelingsservices, die meestal worden aangeboden als “software als een service”, kent de identiteit van een respectieve klant over het algemeen helemaal niet en hoeft deze ook niet te weten: het is de service als een willekeurige, kunstmatig gegenereerde string ( hashkey) verzonden.

Het gebruikersgedrag wordt niet cross-shop bijgehouden. Zoals eerder vermeld, vereisen omgekeerde dialoogbenaderingen zeer gedifferentieerde productgegevens die geen invloed hebben op de privacy van de klant.

Natuurlijk werkt het al genoemde “aanbod van wandelschoenen” niet met op dialoog gebaseerde AI. Hiervoor moet ik verwijzen naar verzamelde klantgegevens. En dan wordt de ethische basis snel precair. Omdat deze benadering mijns inziens de klant niet serieus neemt als een persoon met passende persoonlijke rechten.

Overigens vind ik het een mythe dat aanbevelingen die worden gegenereerd door uitgebreid gebruik van klantgegevens nuttiger zijn dan op dialoog gebaseerde aanbevelingen. Corresponderende vergelijkingen die we hebben uitgevoerd, lieten eerder het tegenovergestelde zien. Op dialoog gebaseerde methoden zijn niet exotisch in e-commerce, maar heel gebruikelijk.

Teaserbild Nieuw

Minimale online of technische liefhebber?

Tinder vervangt de bar, Alexa de secretaresse. De digitale wereld is al lang één geworden met de echte wereld. Maar iedereen wil de realiteit niet geloven. Hoe zelfverzekerd beweegt u in het netwerkleven?

Doe de test hier

Welke bijdrage kan de privacyethiekcommissie leveren aan de overheid?

Naar mijn mening helpt het niet om steeds meer individuele regels voor gegevensverwerking in te voeren; In plaats daarvan moet men de wortels van het hele evenement bekijken.

De vraag van Gretchen is of we een humanistisch beeld van de mensheid willen promoten of dat we een gestoorde technologie en wetenschappelijke overtuiging volgen, namelijk transhumanisme, zoals sommige denkers en bedrijven in Silicon Valley het vertegenwoordigen.

Deze manier van denken ziet technologische vooruitgang als een uitbreiding van menselijke mogelijkheden. Naar mijn mening is dit filosofisch naïef, maar belooft het enorme winsten. Als je vraagt ​​”voor de moeder van alle problemen”, dan is dat voor mij de ongebreidelde triomftocht van het transhumanisme, die in de vorm van de “sterke AI” in een nieuwe escalatie optreedt.

De ‘sociale score’ die onlangs in China is geïntroduceerd, zou bijvoorbeeld een angstaanjagende waarschuwing moeten zijn over waar ongebreidelde technologie kan leiden. Dialooggebaseerde AI, zoals we die bijvoorbeeld in online winkels gebruiken, kan daarentegen als voorbeeld dienen dat AI ook ethisch kan worden gebruikt.

Naarmate deze AI-systemen evolueren, kunnen we een identiteit creëren die niet alleen een concurrentievoordeel is, maar ook compatibel is met onze humanistische idealen.

Over de auteur: Michael Bernhard is directeur van het in Karlsruhe gevestigde bedrijf epoq internet services GmbH, dat hij samen met Thorsten Mühling heeft opgericht. Na zijn studie natuurkunde en filosofie richtte hij zich op het onderwerp kunstmatige intelligentie. In de afgelopen 25 jaar heeft hij veel nieuwe algoritmen en algoritmen op dit gebied ontwikkeld, die ook door de software worden gebruikt als epoq als servicefabrikant. Hij pleit voor het omgaan met kunstmatige intelligentie die de privacy van de gebruiker respecteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *