Redenen van woede

Het opstarten van een eigen bedrijf spreekt velen aan, maar het vinden van het bedrijfsmodel is niet eenvoudig. Chris Eberl, die aan de TU München leert hoe hij zijn eigen bedrijf moet opzetten, presenteert de methoden die tot succes leiden. Voor hem komen de beste fundamenten voort uit een innerlijk persoonlijk complex.

LEIDER: In het Centre for Innovation and Business Creation van de Technische Universiteit van München leer je hoe je het beste een eigen bedrijf kunt starten. Hoe kom je op een succesvol bedrijfsidee?

Chris Eberl: Er zijn drie benaderingen. Het ergste naar mijn mening eerst: een oprichter heeft een technologie of oplossing waarvoor hij een doelgroep zoekt. De betere tweede benadering is om te focussen op en een probleem van een doelgroep op te lossen. Als bijvoorbeeld metropassagiers hun tickets niet handmatig of aan de balie hoeven te boeken, maar in plaats daarvan een geautomatiseerde oplossing via een app ontwikkelen.

Maar het beste is om een ​​bedrijf te ontwikkelen dat u tot uw beste klant maakt: dat noem ik de Center Me-strategie. Het richt zich op gebieden waar u zelf een extreme klant bent die geen genade kent. Men kan dit herkennen aan het feit dat men boos wordt, als iets niet is zoals men het wenst.

tonen

Een fanatieke koffieliefhebber accepteert geen slechte bonen of machines en zal slechte kwaliteit te hard uiten. Uit zo’n negatieve energie ontstaan ​​vaak de beste fundamenten, omdat de werkelijke niet overeenkomt met de gewenste toestand. Dat is wat de oprichter wil veranderen. Idealiter spreekt de oprichter nog steeds een innerlijk persoonlijk complex aan.

Ook interessant: startups: het belangrijkste is luisteren

LEAD: Heb je een voorbeeld?

Eberl: Er is bijvoorbeeld Mark Zuckerberg, die minder sociaal geïntegreerd was en daarom, als een getalenteerde programmeur, het sociale netwerk Facebook start. Iemand met veel vrienden zou dat niet doen. De mix van negatieve energie en talent is ongelooflijk sterk. Steve Jobs was een zenboeddhist en wilde alles eenvoudig en netjes houden. Dit resulteerde in het ontwerp van de iPhone. Of Thomas Edison, een ingenieuze ingenieur die duizenden experimenten heeft gedaan om de gloeilamp te ontwikkelen. Hij haalde slechts diep adem, omdat hij bang was in het donker.

Een van mijn beste vrienden vond het autonavigatiesysteem uit. Hij is de meest gedesoriënteerde persoon die ik ken. Op de vraag van mij, waarom hij bezig was met navigatie, antwoordde hij me “omdat ik mijn probleem verdomd opnieuw moest oplossen”. Dergelijke oprichters lossen hun eigen probleem op en stellen de hoogst mogelijke eisen aan zichzelf en de oplossing. Als afvalproduct creëren ze bij wijze van spreken een enorme toegevoegde waarde voor veel mensen.

LEAD: Het idee is gevonden – nu is het tijd om te beginnen: wat zijn de belangrijkste drie dingen die een ondernemer nodig heeft om zijn start-up op te bouwen?

Eberl: In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht dat een goed team, solide financiering en effectieve verkoop de belangrijkste dingen zijn, zijn naar mijn mening andere dingen relevanter. Dit omvat dat je al hebt beschreven zoals hierboven beschreven, zijn eigen doelgroep en er zelfs zelf deel van uitmaakt. Dan weet u precies hoe het product eruit moet zien. Team en investeerders komen alleen in een stringent verhaal.

In het begin is een grote hoeveelheid risicokapitaal niet nodig. Voor bijna alle bedrijfsmodellen is het voldoende om 25.000 euro te besparen om een ​​naamloze vennootschap te starten en genoeg geld aan de kant te hebben om werknemers beschikbaar te hebben voor de vroege dagen en te blijven drijven.

“Door te oefenen en uit te proberen, kun je zelfs leren wat belangrijk is.”

LEID: Hoeveel heb je daarvoor nodig?

Eberl: Elke oprichter heeft zijn eigen beveiligingsbehoeften. Degenen die zich bijvoorbeeld alleen maar goed voelen, als ze hun levensonderhoud van ongeveer 2000 euro netto voor huur en diversen kunnen verdienen voor een periode van twaalf maanden zonder inkomsten uit de stichting, hebben een extra 12.000 euro of 24.000 euro nodig.

Als u het geld niet hebt, kunt u ook een deeltijdbaan uitvoeren en de maandelijkse nettokosten dekken. Als een ondernemer die producten bouwt die meer kans hebben om geld te verslinden, duurt het vaak meerdere jaren voordat een aanzienlijk bedrag wordt verdiend om ervan te leven. Reserves zijn daarom de A & O.

LEID: Hoe kom je erachter of een oprichter er één heeft?

Eberl: Of je voelt het in jezelf, of je kent rolmodellen in de directe omgeving die je inspireren en je ook laten weten wat ondernemerschap betekent. Bijvoorbeeld de ouder of grootvader die een eigen bedrijf had. Degenen die zich niet hoeven te omringen met mensen die zichzelf hebben gegrondvest en van wie hij kan leren. Uiteindelijk helpt het alleen om te proberen of een start-up iets voor jou is: hoe eerder hoe beter.

LEID: Nog steeds een moeilijke beslissing …

Eberl: Als je niet in actie komt omdat je zoveel opties hebt en je niet kunt beslissen of verscheurd tussen een permanente positie en een stichting, raad ik je aan om een ​​methodische aanpak te volgen. Ofwel door persoonlijke coaching met een ondernemer. Of over de systeemtheoretische methode van Kübernetik.

Een model dat ik heb ontwikkeld omdat, paradoxaal genoeg, veel opties iemand kunnen verlammen om iets te beginnen. De “ü” staat voor oefenen. In kübernetik en in redeneren is het belangrijkste niet langer te aarzelen, maar actie te ondernemen. Door te oefenen en uit te proberen leer je wat belangrijk is. Dit is niet mogelijk om van te voren te anticiperen.

Ook interessant: oprichters dringend gezocht – waarom missen startups in het Oosten?

“De meeste oprichters, zoals ik, liegen tegen zichzelf wanneer ze een product starten en denken dan dat ze zeer goede klanten zijn van hun eigen product.”
Chris Eberl

LEIDEN: Na Kontextr begint u uw tweede bedrijf met Abilitools. Wat heb je geleerd van de eerste stichting, wat wil je anders doen in de tweede?

Eberl: Met Kontextr heb ik een bedrijf opgericht dat een oplossing biedt voor uitgevers en geïntegreerde contextuele links naar hun website. Hoewel ik als medewerker bij Microsoft voor de klanten van de uitgever werkte, kende ik mijn doelgroep niet goed genoeg. Bovendien staan ​​uitgevers vanwege hun economische situatie niet erg open voor innovatie en hebben ze steeds minder geld beschikbaar. Daarom zou ik alleen vinden, waar ik zelf de beste klant ben.

De meeste oprichters, zoals ik, liegen tegen zichzelf wanneer ze een product starten en denken dan dat ze zeer goede klanten zijn van hun eigen product. Dit is waar de voorkeur naar voren komt, waar je meestal van houdt waar je veel tijd aan besteedt. Met andere woorden, als de start-up veel tijd kost, betekent dit dat je verliefd bent op het product en een goede klant of gebruiker bent. Maar dat is nep: alleen datgene waar je eerder tevergeefs naar op zoek was, en dat je jezelf implementeert, heeft een grotere kans van slagen.

LEID: Hoe zit het met Abilitools – ben jij hier echt je beste klant?

Eberl: Ik heb een kernteam aan mijn zijde. Samen ontwikkelen we alleen software die minstens één lid van het team absoluut nodig heeft en die eerder alleen tijdelijke oplossingen heeft gebruikt om zijn vermoeiende probleem op te lossen. Omdat Abilitools staat voor digitale toegankelijkheid, worden hier de eerste producten geïmplementeerd waarmee online gebruikers online content beter kunnen lezen.

Als iemand die honderden artikelen per week digitaal leest, ben ik hier, naast Silver-surfers en blinden, mijn eerste beste gebruiker. En als niemand onze tools echt gebruikt, behalve ik, was het nog steeds een succes, omdat het mijn probleem op zijn minst oplost. De ervaring leert dat er meer mensen zoals jij zijn die dankbaar zijn voor het oplossen van hun probleem. Dan heb je gelukkige trouwe klanten en idealiter een bedrijfsmodel.

Lead Rep 1 19 Ctab 1200X1200

Compacte SEO-kennis voor beginners en professionals

In het LEAD-rapport “Workbook SEM / SEO” leert u alle basisvoorwaarden en -hulpmiddelen om eerst aan de slag te gaan, vervolgens uw bestaande maatregelen grondig te onderzoeken en ten slotte om met dienstverleners op gelijke voorwaarden te praten. Dus niemand kan je zo snel voor de gek houden!

Nu downloaden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *