How to: fader

Virtual Reality en 360 graden – dit zijn letterlijk nieuwe en verschillende werelden geweest. Er is veel software die kan worden gebruikt om dergelijke inhoud te maken en te bekijken. Deze verhalen waren echter toen behoorlijk geïsoleerd of moesten alleen worden overwogen met enkele extensies in de vorige “normale” mediawereld. De software Fader wil dat veranderen.

Wat is het idee erachter?

Fader is een goede stap voorwaarts, waar je 2D-inhoud, tekst, foto’s en bijna elk ander element kunt combineren met 360-graden video of foto’s. Dit is leuk voor journalisten. Omdat er nog steeds nauwelijks verhalen zijn die je alleen in 360 graden (of kan) willen vertellen. Zelfs als je het grootste deel van een verhaal in een 360-graden formaat verpakt, is het leuk en nuttig als je ook gemakkelijk “normale” bestanden kunt toevoegen.

360-gradenbestanden kunnen ook in de software worden benoemd, waardoor het geheel een vleugje virtual reality krijgt. Dit kunnen programma’s zoals Adobe Premiere Pro, hoewel nu synoniem. Maar net dan, als je een video mogelijk nog later wilt dubben, is deze functie erg handig. Anders zou je terug moeten gaan naar de videosoftware.

tonen

Met Fader is het mogelijk om meerdere scènes op een thema te bouwen. Het is zinvol om met verschillende korte videosequenties te werken. Afgezien daarvan is dit technisch gezien niet mogelijk: Fader beperkt de uploads tot één gigabyte per bestand. Klinkt eerst veel. Maar het is niet verplicht. Ik heb nu een video van drie minuten gemaakt met mijn GoPro Fusion. Resultaat: bijna negen gigabytes. Aan de andere kant: je wilt waarschijnlijk niet drie minuten 360 graden kijken in een multimediaproject.

Meer over: How to: Scene VR

Hoe werkt het

U hoeft niet veel te kunnen doen om de “fader” te gebruiken. De gebruikersinterface is intuïtief, dus het maakt niet uit dat de software in eerste instantie alleen beschikbaar is in het Engels. Het enige wat u hoeft te doen is een paar bestanden uploaden en deze uiteindelijk koppelen aan een verhaal. Belangrijker dan enige technische vaardigheid is inderdaad het idee voor een goed verhaal.

In detail wordt het hele verhaal goed uitgelegd in deze tutorial:

Bovendien biedt Vragments Vendor op zijn YouTube-kanaal nog 18 tutorials. Loublich, enerzijds. Anderzijds laat het ook zien dat de diepten van Fader soms een beetje complexer zijn.

Wat zijn de nadelen?

Fader werkt goed en vloeiend. Om het zo te houden, beveelt de provider aan om de site voornamelijk met Google Chrome of Firefox te gebruiken. In feite is fader veel minder leuk op Safari. Het is daarom raadzaam om de aanbeveling op te volgen. Vooral de eigenaardigheden die faders op safari hebben, vertroebelen wat plezier met Virtual Reality voor Mac-gebruikers. Aan de andere kant wordt Fader gefinancierd door het Google Nieuws-initiatief. Natuurlijk kun je de voorkeur voor Chrome bijna weer een beetje begrijpen. Waarbij: zelfs op Chrome funzt niet alles zoals het zou moeten zijn. Zelfs als de onvermijdelijke Jeff Jarvis Fader instapmedicijn in de VR-verhalen vertelde – er is nog steeds ruimte voor de opstartlucht.

Wat kost het?

Goedkoop is niet het hele ding: hoewel er een instapaccount is voor ongeveer 10 euro per maand, maar wordt geïmiteerd in de mogelijkheden ervan, zodat het nauwelijks in twijfel wordt getrokken voor serieus gebruik. De Pro-versie kost dan 99 euro per maand (plus belastingen!) En voor de Enterprise-versie dan fantastische 999 euro, ook plus verschuldigde belastingen. Als u het gewoon wilt uitproberen en niet wilt publiceren, kunt u hier een dergelijk testaccount maken.

Beveelt Jakubetz aan

Als je serieus wilt vertellen in VR-werelden, is het de moeite waard om Fader te proberen. Maar alleen als je het druk hebt in een redelijk grote winkel. Voor eenzame jagers of kleine eenheden is de software met prijzen tot 12.000 euro per jaar gewoon te duur. Desalniettemin is het idee van Fader begrijpelijk: voor genoemde eenzame jagers of kleine eenheden staat het onderwerp VR al alleen vanwege de kosten, die men ervoor moet uitvoeren, nauwelijks ter discussie.

Ook interessant: Hoe kan ik: StoryMap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *