Digital Cargo Cults: Scrum, Kanban, Design Thinking

Nou, ben je al behendig? Gebruik je Kanban en Scrum? En – echt innovatief – natuurlijk Design Thinking? Gefeliciteerd dan! Je hebt de digitale transformatie onder de knie. Of misschien niet. Omdat voor mij al deze methoden meestal niets meer zijn dan moderne ladingculturen. We aanbidden hen zonder hun doel echt te begrijpen. We hopen alleen maar dat als we veel nieuwe processen introduceren, de god van de digitalisering ons met succes zal belonen.

Cargoculten: Günther Dück legt het prachtig uit

Wacht even, vrachtculten, wat is dat? Als u deze vraag stelt, wordt de sensationele lezing van professor Günther Dück aanbevolen bij de re: publica 2016, waarin het onderwerp uitgebreid wordt uitgelegd. Kort samengevat: na de Tweede Wereldoorlog zijn er veel ladingculturen gecreëerd op afgelegen eilanden in de Stille Zuidzee. Hier, na het vertrek van de Amerikanen, begonnen de aboriginals landingsbanen op te zetten, vliegtuigreplica’s en torens op te zetten. Omdat ze hadden geleerd dat kort nadat de witte goden dergelijke paden hadden geëgaliseerd, wonderbaarlijke metgezellen uit de lucht zweefden en geschenken (vracht) brachten. Het enige dat u moest doen was bidden – of met een radio praten.

tonen

We aanbidden Scrum en Kanban en hopen dat alles goed komt

En tegelijkertijd houden we momenteel van Scrum, Kanban en Design Thinking. We hebben de digitaliseringsgoeroes van de wereld zien kijken hoe ze slagen. We hebben geleerd dat als we kleurrijke notities op een echte of virtuele muur plakken, alles goed komt. Dat zal niet lukken.

Want wat is de belangrijkste stelling van digitalisering? Precies: “Als je een fucking proces digitaliseert, heb je nog steeds een fucking digitaal proces.” Hetzelfde geldt voor de nieuwe digitale methoden: als we niet begrijpen waarom we doen wat we doen en hoe we onze acties plannen, zijn we niet veel anders dan de inboorlingen die vliegtuigen uit stro bouwden.

De tools zijn niet slecht. We moeten het gewoon goed gebruiken

Maar maak je geen zorgen. Ik wil niemand’s speelgoed meenemen. Ik speel ook graag met ze, ik overweeg serieus om opnieuw een Design Thinking-cursus te bezoeken. Zonder hulpmiddelen voor projectbeheer zoals Trello, een digitaal Kanban-bord, wil ik niet meer werken. Snel kunnen reageren, taken aan kleine werkpakketten toewijzen aan verschillende mensen over de hele wereld en altijd weten wat de stand van de techniek is, is gewoon geweldig.

Ik heb echter altijd met tegenzin afgoden aanbeden, zoals de tijdrovende ontmoetingsdemon. Ik wil gewoon voorkomen dat ik afhankelijk ben van tools en processen die niet in lijn zijn met mijn huidige baan omdat het hip is. Anders, wat John Ceh hier zo mooi heeft beschreven – we hebben een ander, dood kanaal gecreëerd.

Scrum en communicatie komen zelden overeen

Voorbeeld Scrum. Een methode voor softwareontwikkeling die in toenemende mate wordt gebruikt door bureaus, uitgevers en bedrijven voor communicatie- en contentmarketingprojecten. Dan zijn er sprints van één of twee weken, met de gebruikelijke schatting van de inspanning in het begin en goed gedefinieerde werkpakketten. Alles was super hip. Verbonden met gamification-elementen zoals scrum poker. En vaak een grote fout, althans in mijn ogen.

Omdat de manier waarop ik Scrum begrijp, en waar ik de afgelopen maanden veel over heb geleerd, het een proces is dat alleen in de meest extreme noodsituaties verstoring mogelijk maakt. Dat is perfect voor softwareontwikkeling. Communicatie leeft echter van storingen. Alles is in beweging, steeds veranderende omstandigheden, kleine dingen blijken grote en grote dingen onbelangrijk.

Elk proces moet op de proef worden gesteld

Dus naar mijn mening zou het zinvol zijn om het proces op de proef te stellen en je af te vragen wat nuttiger zou zijn voor je eigen werk. Bijvoorbeeld de nauw verwante Kanban, die continu werken mogelijk maakt zonder de Scrum God één keer per week te moeten aanbidden.

U kunt hier hulde aan brengen met duidelijk gedefinieerde en getimede projecten. Projecten die een duidelijk doel hebben en van buitenaf zeer weinig verstoring verwachten. En ja natuurlijk zijn we allemaal behendig – wat dat ook betekent.

Dus mijn verzoek aan elke lezer van deze column: Gebruik de moderne, digitale methoden. Gebruik ze, omdat ze ons vaak ongestructureerde werk helpen structureren en efficiënter maken. Maar bovenal, gebruik je hersenen voordat je een nieuw proces introduceert – en laten we het gesprek van Günther Dück eens nader bekijken.

Aan de auteur:Iedereen die zich bezighoudt met digitale contentmarketing kan Karsten Lohmeyer nauwelijks negeren. De 45-jarige werkte vele jaren als journalist, richtte het bekende mediablog LousyPennies.de op en bouwde u.a. een dochteronderneming voor content marketing van Deutsche Telekom. Tegenwoordig ontwikkelt en implementeert hij als consultant complexe contentmarketingstrategieën en houdt hij zich bezig met zijn favoriete hobby, groeihacken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *