Kunstmatige intelligentie: angst is onze kans

Nieuwe technologieën betekenen altijd beide: utopie en dystopie. Met de toenemende mogelijkheden van kunstmatige intelligentie groeit ook de angst in veel industrieën. Hoewel kunstmatige intelligentie al lang een integraal onderdeel van de industrie is, is het moeilijk om het als een aanvulling of zelfs hulpmiddel te zien. In plaats daarvan ziet ze vaak uit het bestaan ​​van een vreemd lichaam, een bedreiging die banen opslokt en hele middelen van bestaan ​​in de afgrond stort. Ontwerpers vragen zich af welke impact deze nieuwe, steeds krachtigere technologie heeft op hun werk en hun werkplek.

Computers zijn enen en nullen. Mensen alles eerder, tussendoor, daarna

Kunstmatige intelligentie vervangt de ontwerper niet, maar verandert zijn rol en zijn manier van werken. Via hen kan hij nog meer vertrouwen op de vaardigheden die hem maken en waartoe (geen) machine in staat is. Dit zijn vooral emotie en creativiteit. Ontwerpers kunnen een volledig nieuw ontwerp maken dat uitdaagt en opnieuw definieert wat ze zien en doen. Door middel van ontwerp kunnen ze positieve gevoelens bij de kijker of gebruiker creëren en zo een sterke emotionele band creëren. Zolang we deze claim op ons eigen beroep hebben – en er wordt gehoopt dat elke ontwerper het heeft – is angst voor kunstmatige intelligentie (voorlopig) ongegrond.

tonen

Dus in plaats van onszelf klein te maken in het licht van hun vooruitgang in ontwerp en vele andere gebieden, moeten we proberen het goede in het geheel te zien. Natuurlijk veronderstelt dit dat we niet wegduiken en de vage dreiging steeds groter laten worden, maar dat we omgaan met het potentieel van de AI: hoe kan ik het zinvol en verantwoord gebruiken voor mijn werk en het mogelijk nog efficiënter maken ?

Kunstmatige intelligentie maakt goed nog beter

Net zoals een ABS-systeem ons helpt om nog veiliger te rijden, helpt kunstmatige intelligentie ons om nog beter te presteren. Het kan ons helpen ons doel sneller te bereiken en onze resultaten te optimaliseren. Het stelt ons in staat ons te concentreren op wat de essentie van ons werk is – en dat gaat niet in de eerste plaats over het leren en beheersen van zoveel mogelijk tools en technieken, we zullen waarschijnlijk altijd achterblijven met machines – maar alles er tussen en eromheen.

De drang om iets nieuws te conceptualiseren. Oog voor detail. De mogelijkheid om design in een context te plaatsen en voort te bouwen op de geschiedenis – van merken en producten tot die van onszelf. We zijn in staat om een ​​specifiek karakter te geven aan onze ervaring, onze persoonlijke perceptie en onze zeer verschillende smaak van creatie van ontwerper tot ontwerper. De kracht van de menselijke ontwerper in vergelijking met een machine ligt vandaag en zeker ook in de komende jaren in zijn emotionele intelligentie en zijn empathie voor de gebruiker. Zo ontwikkelen we ontwerpen en producten die ons leven verrijken en gemakkelijker maken met handige functies, intuïtieve bediening en een esthetisch uiterlijk.

Ja, kunstmatige intelligentie daagt ons uit, en dat kan eng zijn. Maar deze angst is ook onze kans om het beste uit onszelf te halen en ervoor te zorgen dat we onvervangbare vaardigheden hebben die ons onderscheiden van machines.

Innovatief ontwerp heeft meer dan één dimensie

Als meerdere miljoen naar verluidt unieke grafische alternatieven worden gegenereerd door middel van een wiskundig algoritme, kan een dergelijke eendimensionale oplossing bevredigend zijn als een “aangepast ontwerp” in de context van een promotie voor de verkoop van de fabrikant. Het heeft volgens onze normen echter weinig te maken met goed ontwerp. Vooral bij het ontwerpen van producten is er veel meer te doen dan ‘alleen’ producten ontwerpen. Het draait allemaal om productecosystemen die hardware, software en services combineren om de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.

Een goed ontwerp maakt complex begrijpelijk en legt de nadruk op het voordeel voor gebruikers. Kunstmatige intelligentie alleen kan dat allemaal niet. Maar het kan ontwerpers helpen de best mogelijke resultaten te ontwikkelen. Met behulp van een breed scala aan onderzoeksmethoden kan ze snel een uitgebreid beeld van een situatie ontwikkelen door verzamelde informatie te analyseren en onderling te koppelen. Ontwerpers kunnen vervolgens waardevolle conclusies trekken voor hun toekomstige werk en klanten en gebruikers echte toegevoegde waarde bieden.

  • 20171206 Df1 9742
    (Foto: designaffairs)
  • 20170404 Df1 0051
    (Foto: designaffairs)

De toekomst ligt in het lab

Een dergelijk gebruik van de nieuwe mogelijkheden betekent dan ook het volgende: bedrijven moeten kunstmatige intelligentie intelligent gebruiken om ervan te profiteren. Op designaffairs cultiveren we dit soort behandelingen al enkele jaren. In een testlab – een creatieve speeltuin voor kunstmatige intelligentie – ontwikkelen we met ondersteuning van datawetenschappers ideeën voor verbonden producten, intelligente services en geautomatiseerde apparaten parallel aan de bestaande dagelijkse bedrijfsvoering en ontwikkelen we prototypes om onze klanten te laten zien hoe ze concurrerend kunnen concurreren in digitalisering ,

Ontwerpers verrichten ongetwijfeld een onderzoekende activiteit in lopende processen en productontwikkeling. Ze kijken verder dan de spreekwoordelijke doos, wat kan leiden tot innovatieve resultaten. Deze expertise op het gebied van menselijk onderzoek kan echter worden aangevuld met datagestuurd onderzoek naar kunstmatige intelligentie en naar een geheel nieuw niveau worden gebracht – wanneer bedrijven er klaar voor zijn.

Teaserbild Nieuw

Minimale online of technische liefhebber?

Tinder vervangt de bar, Alexa de secretaresse. De digitale wereld is al lang één geworden met de echte wereld. Maar iedereen wil de realiteit niet geloven. Hoe zelfverzekerd beweegt u in het netwerkleven?

Doe de test hier

Misschien is het niet noodzakelijkerwijs geschikt om de huidige onzekerheid en het wantrouwen van AI in het tegenovergestelde te veranderen en euforisch naar de toekomst te kijken. Daar is ze te onzeker over. Met name dergelijke ontwrichtende technologieën leiden tot dystopische en utopische ideeën en hebben zeker iets van beide. Onze verantwoordelijkheid is om het opkomende potentieel en de potentiële gevolgen ervan aan te pakken, en ethisch te zijn in de kansen die kunstmatige intelligentie biedt.

Als we AI willen gebruiken, moet het door ons zelf worden gecontroleerd, zodat de output positief en winstgevend is voor alle partijen. Dit kan de grootste uitdaging zijn – zowel in ontwerp als op andere gebieden. Echt lastig is de discussie uiterlijk wanneer machines op een bepaald moment net zo intelligent zijn als wij mensen – of zelfs veel slimmer. Het duurt tot die tijd. Deze moeten we gebruiken om regels overeen te komen bij het omgaan met deze steeds krachtigere technologie.

Tot die tijd moeten ontwerpers die hun bestaan ​​bedreigd zien door kunstmatige intelligentie proberen samen te werken en elkaar beter te vertrouwen. In de toekomst zullen ze nader moeten onderzoeken wat mensen beweegt en een ontwerp creëert dat raakt. Dat is niet willekeurig, maar is geliefd.

Aan de auteur: Michael Lanz is sinds 2007 directeur van het strategische ontwerpadviesbureau designaffairs in München, waar hij verantwoordelijk is voor de sector Consumentenproducten en de afdelingen HR, IT en Internal Operations voor Studio Lead Munich. Lanz is afgestudeerd productontwerper en tevens docent technisch ontwerp aan de TU Dresden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *