De start-up Centrifuge revolutioneert de financiële technologie met Blockchain

Als Maex Ament 20 jaar jonger was, net afgestudeerd en op zoek was naar een carrière, zou hij zeker de Blockchain-technologie van dichterbij bekijken. Hij is CEO van Centrifuge. Dit is een Berlijnse start-up die een open, gedecentraliseerd blockchain-platform bouwt voor handels- en zakelijke transacties tussen bedrijven.

In de kern gaat het om financiering. Kleine bedrijven en middelgrote bedrijven hebben vandaag nog steeds beperkte mogelijkheden om factuurverwerking snel en goedkoop uit te voeren. Vaak duurt het enkele weken. En dat hoewel liquiditeit een cruciale factor is in de financiële supply chain. Maex Ament wil de betalingen gemakkelijker maken met de andere twee oprichters Martin Quensel en Philip Stehlik met het blockchain-gebaseerde platform Centrifuge. Bijvoorbeeld leningen of financiering van leveranciers. Derden moeten ook toegang hebben tot het gedecentraliseerde platform om een ​​gemeenschappelijke infrastructuur te kunnen gebruiken.

“Onze zorg is dat elk bedrijf ter wereld zijn eigen gegevens en zakelijke relaties beheert en onderhoudt”, zegt Ament. Geen tussenpersoon, geen tussenpersoon mag zakelijke relaties tussen klanten en bedrijven cultiveren. “Wereldwijd, maar vooral in Europa, hebben kleine bedrijven en kmo’s geen toegang tot voordelige financiële diensten”, legt Ament uit. “Als ik een lening nodig heb en niet 120 dagen op mijn geld wil wachten, dan zijn er nauwelijks goedkope alternatieven.”

tonen

De Ethereum Blockchain en de Smart Contracts

Een kleine uitweiding van wat voor soort blockchain de opstartcentrifuge gebruikt voor zijn platform: het gaat over Ethereum. Het platform combineert de voordelen van blockchain met automatisch uitvoerbare en programmeerbare actieketens, de zogenaamde “Smart Contracts”. Digitale contracten die automatisch werken en altijd van kracht worden bij bepaalde evenementen en het ‘als-dan’-principe volgen. Ze vereisen daarom geen menselijke monitoring. Dit blockchain-principe is aantrekkelijk voor bijna alle industrieën. Daarom werken veel startups met Ethereum in plaats van hun eigen blockchain als basis te gebruiken.

De Start-up Centrifuge gaat ook over deze slimme contracten. “Als klant kan ik bewijzen dat ik een zakelijke relatie met een bedrijf heb en kan ik bewijzen dat het me binnen 120 dagen zal betalen en ik kan bewijzen dat het me de afgelopen twee jaar altijd heeft betaald”, legt Ament uit. En dit bewijs van een zakelijke relatie kan ik gebruiken om financiële diensten met de blockchain te beheren.

13 mensen werken bij Centrifuge in Berlijn. Twee grote Duitse bedrijven hebben de start-up als klant al gewonnen. Welke bedrijven zijn, weet de start-up niet. Pas binnen zes tot twaalf maanden zal het duidelijk worden of de op blockchain gebaseerde oplossing nuttig zal zijn.

De toekomst van Blockchain

Maex Ament ziet een groot potentieel in Blockchain – vooral vanwege openheid en transparantie. Elke particulier bewaart zijn eigen gegevens. Niemand zal meer afhankelijk zijn van grote bedrijven zoals Google of Facebook en andere marktplaatsen. “Het zal niet volgend of volgend jaar gebeuren, waarschijnlijk pas over 15 tot 20 jaar”, zegt Ament. “Het voelt alsof 1995, toen heel weinig mensen zich realiseerden wat het internet gaat veranderen.” Op dat moment kon je alleen e-mails verzenden en veel mensen hebben zich afgevraagd waarom ze snel internet nodig hebben, de e-mails zouden ook worden verzonden. “Dat is 20 jaar geleden en dat is hoe Blockchain er over 20 jaar uit zal zien, de technologie zal vanzelfsprekend zijn, het is nu moeilijk te begrijpen.”

Of bedrijven de blockchain-technologie nader moeten bekijken? De CEO van Centrifuge beweert dat je voorzichtig moet zijn. “Als ik een groot bedrijf zou leiden, zou ik niet mijn hele IT-structuur veranderen en al het geld naar de blockchain verplaatsen”, zegt hij. U moet zich vertrouwd maken met de technologie en iets langer wachten tot de blockchain is ontwikkeld.

De Blockchain is echt interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in technologie, of het nu gaat om adviesbureaus, ontwikkelaars of loopbaanstarters. Voor hen biedt de blockchain spannende kansen, volgens Ament. “Het is dus logisch om de blockchain nader te bekijken, omdat ik denk dat deze fantastische nieuwe vacatures en zakelijke kansen creëert”, zegt hij.

Dus een beroep op alle crypto-fans: maak iets van de blockchain.

Focus op jou

Krijg LEAD 03/18!

Blockchain-technologie wordt de volgende grote digitale revolutie na de uitvinding van het internet. Maar bijna niemand kan uitleggen wat de Blockchain eigenlijk is. Ze zal veel levensgebieden fundamenteel veranderen – niet in het minst marketing. LEAD legt uit – zo eenvoudig en begrijpelijk mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *