Datagestuurde persona’s: breng digitale marketingstrategieën naar een hoger niveau

U vraagt ​​zich af hoe u zich het beste kunt richten op de verschillende doelgroepen van uw bedrijf, waar u ze kunt ophalen tijdens hun online reis en wat hen kan inspireren?

Klant eerst

De waarheid is dat u uw klanten of potentiële klanten nooit goed genoeg kent. In ons digitale tijdperk met steeds veranderende modewoorden, nieuwe innovaties en trends, kunt u snel uit het oog verliezen. Bovendien kan het een uitdaging zijn om na te denken over welke van de vele trends relevant zijn en uw doelgroep te targeten.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: sociale media zijn dood – lang leve conversatiemarketing

Dat is waar Data-Driven Personas binnenkomt – ze helpen u uw klanten beter te begrijpen, op de hoogte te blijven en uw merkidentiteit en marketingactiviteiten af ​​te stemmen op hun behoeften.

Persona’s zijn fictieve persoonlijkheden die worden bepaald door de echte kenmerken van de verschillende gebruikersgroepen. Ze weerspiegelen demografische en geografische informatie, (online) gedragspatronen, behoeften, angsten en doelen van de verschillende gebruikerssegmenten. Dit maakt Personas representatief voor verschillende doelgroepen.

tonen

14 06 19 Persona-artikel
Huidig ​​voorbeeld van een Persona (afbeelding: netseffect – foto in de afbeelding van Brooke Gagle op Unsplash)

Traditioneel Persona versus Datagestuurde persona

Individuele interviews, focusgroepen en enquêtes van klanten of werknemers vormen vaak nog steeds de basis van traditionele persona’s, die meestal veel werk en tijd met zich meebrengen en verschillende moeilijkheden met zich meebrengen. Vooral tijdens de interviews is het moeilijk om geschikte deelnemers te selecteren die alle gebruikersgroepen vertegenwoordigen.

Bovendien leidt deze methode vaak tot het negeren van belangrijke informatie. Desondanks kunnen de traditionele methoden waardevolle kwalitatieve inzichten bieden. Dat is de reden waarom ze ook worden gebruikt bij de ontwikkeling van de gegevensgestuurde persona’s. Ze zijn echter meer een aanvulling om informatie uit de gegevens te controleren of om de laatste dubbelzinnigheid weg te nemen.

De ontwikkeling van Data-Driven Personas begint met de gegevens die al in het bedrijf bestaan. Deze kunnen afkomstig zijn van de eigen analysetools, klantbeheersystemen en andere bronnen. Op basis van bestaande gegevens worden gebruikersgroepen met vergelijkbare kenmerken gemaakt.

Deze groepen worden geclassificeerd op basis van geografische en demografische kenmerken of bepaalde (koop) gedragspatronen. Voor zeer grote hoeveelheden gegevens wordt vaak clusteranalyse gebruikt, met als doel het detecteren van overeenkomstenstructuren. De verschillende groepen vormen dus de basis van de data-driven persona’s. Een verdere analyse van de individuele groepen maakt het mogelijk om een ​​begrip van de verschillende doelgroepen te ontwikkelen en om gedragspatronen, differentiatiepunten en afwijkingen te identificeren.

Om de gegevensgestuurde personen te verfijnen, is het mogelijk om met gegevens van derden te werken. Social monitoring tools, marktonderzoekinstituten en digitale forums ondersteunen dit. Marktonderzoekinstituten zoals YouGov Profiles kunnen bijvoorbeeld kenmerken van de geselecteerde doelgroep vergelijken met kenmerken van de totale populatie, wat betekent dat in zeer korte tijd nog meer kennis over de kenmerken van de doelgroepen kan worden verkregen.

Met behulp van sociale monitoringtools kunnen trends snel worden geïdentificeerd en kunt u ontdekken waar de verschillende doelgroepen over praten, hoe ze communiceren en wat hen beweegt. Deze tools maken snelle, geldige inzichten en gegevensupdates mogelijk in bijna realtime.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Identificeer doelgroep – jong, vrouwelijk, single, bril

Gebruik van de gegevensgestuurde persona’s

Idealiter worden geschikte bestemmingspagina’s ontwikkeld voor de verschillende persona’s, worden de juiste communicatievormen gekozen en wordt de targeting van campagnes afgestemd op de respectieve online gedragspatronen en interesses. Ze begeleiden dus alle processtappen – van brainstormen tot het bedenken van marketingmaatregelen.

Dit maakt de verschillende doelgroepen tastbaar en de klantbehoeften zijn aanwezig gedurende het hele proces. De gegevensgestuurde persona’s zelf worden dus ook als een proces gezien, omdat ze om up-to-date te blijven, steeds opnieuw de nieuwste gegevens moeten krijgen en inzichten uit campagne-inzichten ook in de persona’s moeten worden weerspiegeld.

Data is King

Hoe waardevol de op gegevens gebaseerde inzichten zijn, wordt heel duidelijk aangetoond in een blogpost van Lorna Keane op Webindex. Hier worden tien succesvolle campagnes van grote merken gepresenteerd, het recept voor succes ligt in de gegevens.

Wanneer de gegevensgestuurde personages regelmatig worden bijgewerkt, kunt u perfect worden afgestemd op het steeds veranderende gebruikersgedrag en nooit de behoeften van de klant uit het oog verliezen.

Daarom is de ontwikkeling en het gebruik van door gegevens gestuurde persona’s een echt recept voor succes, omdat gegevens de koning zijn.

Over de auteur: Patricia Daschner werkt als Junior Consultant Digital Analytics & BI bij netzeffekt GmbH.

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *