Belastingkalender 2019 – Voorbereiding voor alle zaken

Verzamel rekeningen, doe de archieven en haal opnieuw de dikke mappen uit de kast. De eigen boekhoudafdeling slaapt niet en bedrijven en particulieren worden uitgedaagd om op de hoogte te blijven van de nieuwste wetgeving. Naast de opluchting voor het gezin zijn de deadlines voor de btw-aangifte en belastingaangifte dit jaar verlengd.

In dit geval is voorzichtigheid geboden, omdat de deadlines variëren, afhankelijk van het bedrag van de belastingplicht en de auteur van de belastingaangifte. Dus om goed voorbereid te zijn op 2019 en alle documenten op tijd in te dienen, moeten alle afspraken in het hoofd staan.

Belastingkalender 2019
(Afbeelding: Billomat)

Datumwijzigingen in inkomsten- en omzetbelastingrapportage

2019 brengt niet alleen belastingwijzigingen met ons mee, maar we kunnen ook uitkijken naar genereuzere deadlines voor onze belastingaangifte. Omdat belastingbetalers vanaf dit jaar maximaal twee maanden meer tijd hebben om ze voor te leggen aan de belastingdienst. Deze omvatten inkomsten-, verkoop-, handels- en vennootschapsbelasting.

Waar de deadline voor de jaarlijkse aankondiging vorig jaar 31 mei was, wordt deze verplaatst naar 31 juli van dit jaar. Belastingbetalers die een belastingconsulent inhuren om hun belastingaangifte op te stellen, hebben echter meer tijd. Omdat de belastingwetgeving in principe rekening houdt met de extra last van de adviseurs – zodat ze meer tijd krijgen. Vanaf 2019 duurt het echter nog acht weken. Dit betekent dat de omzetbelastingaangifte voor het boekjaar 2018 tot 28 februari 2019 moet worden ingediend door de belastingconsulent. Maar let op: deze deadline wordt opnieuw verlengd met 12 maanden tot 28 februari 2020, mocht de belastingadviseur gebruik maken van een tijdslimiet.

tonen

Maar let op: na de wijziging volgens §152 van de belastingwetgeving zal na deze termijn vertraging bij wet worden opgelegd. Dit is het minst mooie deel van de nieuwe verordening.

Deadlines voor btw-aangifte: maandelijks of driemaandelijks?

Hoewel btw een zogenaamde jaarlijkse belasting is, is het voor ondernemers noodzakelijk om binnen het jaar vooraf geïnde btw te betalen. Dit komt vooral door het bedrag van de belastingschuld. Ondernemers en zelfstandigen wier btw-verplichting in het voorgaande jaar tussen € 1.000 en € 7.500 bedroeg, moeten zich vier keer per jaar registreren voor elk van de drie boekhoudmaanden. Als de belastingschuld echter hoger is, moet de vooraankondiging maandelijks worden ingediend bij het belastingkantoor. Vrijgesteld van de betalingsverplichting zijn degenen die belastingschulden hebben van minder dan 1000 euro.

Belangrijk: startups moeten een maandelijkse aanvraag indienen, ongeacht hun omzet in de eerste twee jaar.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Een start-up voor startups

Belastingkalender 2019: de belangrijkste gegevens in één oogopslag

De reguliere datums voor het indienen van de btw-aangifte vooraf vallen op de 10e kalenderdag na de maandelijkse of driemaandelijkse factureringsperiode. Als dit in het weekend of op een feestdag valt, valt de deadline op de volgende werkdag. De belastingschuld ontstaat dan gelijktijdig met de vaststelling of registratie van de belasting. Om deze reden moet de betaling tegelijkertijd worden uitgevoerd. Om het volledige bedrag te betalen, krijgen belastingovertreders echter een gratieperiode van maximaal drie dagen. Dit betekent dat de respijtperiode voor betaling van de belastingverplichting wordt verlengd van de reguliere vooraankondiging in april 2019 tot 13 mei. Met een verlenging op lange termijn wordt dit met nog eens vier weken uitgesteld tot 13 juni 2019.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Hoe leiders ons plezier in werk bederven

Conclusie: een goede voorbereiding is het halve werk

Dit jaar past de staat enkele wetten aan de EU-regels aan. Om deze reden is het belangrijk voor particulieren, bedrijven en zelfstandigen om twee keer te kijken naar mogelijke wijzigingen in de deadlines. Hoewel ze zijn verlengd, moet ervoor worden gezorgd dat er geen extra tijdverlengingen ontstaan.

Paul-Alexander-Thies is directeur van Billomat. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring als senior executive en heeft bijgedragen aan de bouw van veel bedrijven zoals Groupon, Payleven (Rocket Internet) en Travador. Zijn passie voor de e-commerce sector en zijn motivatie voor de toekomstige markt FinTech leiden hem nu naar het webgebaseerde boekhoudprogramma Billomat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *