Kunstmatige intelligentie heeft creatieve intelligentie nodig

Gezien de snelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie lijken menselijke werknemers in de toekomst slechte kaarten te hebben. Hoe meer ze proberen te concurreren met AI op het niveau van puur rationele, repetitieve en operationele activiteiten, hoe sneller ze overbodig worden vanwege de superioriteit van de machines.

Voor bedrijven die deze voorspelbare ontwikkelingen negeren of opzettelijk dwingen hun werknemers onder druk te zetten, zullen moeilijke tijden aanboren. Omdat rivaliteit tussen machines en mensen alleen maar leidt tot frustratie, berusting en productiviteitsverlies. Een gevaar waar veel experts en technische grootheden onlangs voor hebben gewaarschuwd – vooral Tesla-baas Elon Musk en Google-hoofdingenieur Ray Kurzweil.

Ook interessant: kunstmatige intelligentie als een uitdaging voor leidinggevenden

Machines zullen nooit zo creatief zijn als mensen

Om in de toekomst succesvol te zijn, moeten bedrijven en hun werknemers een nieuwe, complementaire weg inslaan. Het is belangrijk om te focussen op vaardigheden die computers niet of niet goed genoeg beheersen. Deze omvatten competenties die tot voor kort vaak zijn bespot of zelfs ongewenst in de meeste bedrijven: empathie, nieuwsgierigheid, passie en creativiteit.

tonen

Het laatste in de toekomstige werkende wereld zal de onverslaanbare unieke verkooppropositie van de mens zijn. Intelligente machines en algoritmen zullen altijd sneller tellen dan wij – maar ze zullen nooit zo creatief zijn. In onze creativiteit ontkiemt echter al het innovatiepotentieel dat ontwikkeling en vooruitgang mogelijk maakt. Succes in de toekomst zal daarom grotendeels afhangen van hoe goed we erin slagen de “hightech” aan te vullen die ons dagelijks leven al bepaalt met “high-touch”.

Creatieve geesten gezocht

In de toekomst hebben organisaties werknemers nodig met onderscheidende ontwerpvaardigheden. Medewerkers die de status-quo in twijfel trekken, onontdekt potentieel herkennen, mensen en machines in een netwerk onderbrengen en buitengewone ideeën ontwikkelen.

Kunstmatige intelligentie in al zijn verschillende vormen en vormen kan vandaag zelfs niet beginnen deze complexe menselijke taken op zich te nemen. Zonder creatieve mensen die weten hoe ze ze verstandig moeten gebruiken, zijn digitale assistenten, chatbots of coöperatieve robots volledig nutteloos. Bedrijven doen er daarom goed aan om de “creatieve intelligentie” van hun werknemers een hoge prioriteit te geven en deze gericht te promoten.

Bovenal moet er iets veranderen op het uitvoerende niveau van bedrijven om te slagen. Omdat met een werknemersleiderschap uit het industriële tijdperk, dat is gericht op efficiëntie, foutpreventie en afdelingsdenken, er geen raamvoorwaarden voor creatief werk kunnen worden gecreëerd.

Het is tijd voor een nieuwe stijl van leiderschap die zich richt op spelen, creativiteit en empathie. Tijdens het World Economic Forum 2018 in Davos eiste Jack Ma, oprichter van ’s werelds grootste handelsplatform Alibaba, zelfs dat ons hele onderwijssysteem precies op deze artistieke en creatieve vaardigheden zou zijn afgestemd. Anders zullen we in de toekomst grote problemen hebben, zegt Ma.

Kunstmatige intelligentie zal de mens niet vervangen

Het zal echter nog wel even duren voordat een nieuwe generatie creatieve leerlingen en studenten het bedrijf overspoelt. Tot die tijd zijn de bedrijven zelf verantwoordelijk voor het optimaliseren van de creatieve intelligentie van hun werknemers. Ze bereiken dit door een open en avontuurlijke omgeving te creëren waarin werknemers de best mogelijke oplossingen voor hun collega’s en klanten vinden.

Kunstmatige intelligentie zal de mens niet vervangen, maar hem verlichten en ondersteunen. Dit wordt bevestigd door een studie van het marktonderzoeksinstituut Gartner. Het schat dat kunstmatige intelligentie tegen 2020 wereldwijd 2,3 miljoen nieuwe banen zal creëren.

De angst dat kunstintelligente collega’s mensen snel zullen verplaatsen, is daarom volkomen ongegrond. In plaats daarvan kan worden aangenomen dat werknemers en machines in de nabije toekomst steeds nauwer zullen samenwerken. Daarom zal het grootste potentieel worden ontwikkeld door bedrijven die dit zeer goed hebben begrepen en werken volgens de formule “kunstmatige intelligentie (AI) x creatieve intelligentie (AI) = meer succes”!

Ook interessant: Curse & Blessing: wat we kunnen verwachten van kunstmatige intelligentie

Over de auteur: Jens Möller is een innovatiecoach, auteur en spreker. Het moedigt mensen en bedrijven aan om hun creatieve potentieel te herkennen, ontwikkelen en succesvol te gebruiken.

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *