Spotify en de aanval op de oude mediawereld

Alleen de overname van Gimlet – en nu dat: het bedrijf van Spotify Soundtrap wil een revolutie teweegbrengen in de podcastproductie met hun nieuwe software “Soundtrap voor verhalenvertellers”.

Een gedetailleerd overzicht van de software vindt u morgen in onze handleiding

Als je het potentieel van de software negeert, wordt deze stap ook duidelijk: Spotify heeft besloten slechts een streamingdienst te zijn, waar je voor een goedkoop vast tarief naar muziek kunt luisteren.

De aanbieder wil een nieuw mediabedrijf worden. Een die de audiomarkt wil domineren – inclusief de radiowereld.

Spotify wordt de radio van de toekomst: alle inhoud die je misschien alleen maar wilt horen, bevindt zich op één plek: muziek, podcasts en audioboeken bestaan ​​al, nieuws en live-uitzendingen ontbreken nog. Maar wat zou Spotify moeten stoppen om dat in het programma te stoppen?

tonen

Harde tijden voor analoge, lineaire aanbiedingen

Er is een bekend voorbeeld: Netflix. Of Amazon Prime. Het idee is altijd hetzelfde: gebruikers uitgebreide inhoud bieden voor alle situaties. Entertainment en informatie moeten afzonderlijk en vooral mobiel beschikbaar zijn. Dat betekent moeilijke tijden voor alle aanbieders van lineaire programma’s. Omdat services zoals Netflix en Spotify niet alleen op aanvraag beschikbaar zijn, maar gigantische capaciteiten hebben in zowel kwaliteit als kwantiteit. De podcasts voor Spotify spelen hier een belangrijke rol.

Podcasts zijn nu beschikbaar voor bijna elk onderwerp, in de reikwijdte en kwaliteit die geen radiostation ter wereld zou kunnen bieden. Spotify heeft daarentegen – in theorie – ruimte voor iedereen. Net zoals de altijd tophond iTunes het heeft gedaan: er zijn nu meer dan een half miljoen shows van over de hele wereld.

Ook interessant: Hoe: Hoe audio te gebruiken

In tegenstelling tot Apple staat Spotify erop dat alles in één app beschikbaar is. De concurrenten uit Californië hebben de podcasts op de iPhone echter in een afzonderlijke app uitbesteed.

Dus als je Apple-inhoud zoals muziek en podcasts wilt gebruiken, heb je twee apps nodig en dien je dienovereenkomstig heen en weer te springen. Spotify biedt daarentegen alles op één plek. Het is heel goed mogelijk dat de gebruiker dit als een belangrijk voordeel ervaart.

Het grootste voordeel van Apple tot nu toe was het enorme volume. Bij Apple was er bijna alles, bij Spotify eerder de high-end producten, het zag er een tijdje uit. Dat kan snel veranderen. De nieuwe software, die natuurlijk rechtstreeks is gekoppeld aan Spotify, is absoluut een stap in deze richting: eenvoudige productie, eenvoudig uploaden – op dit moment kan niemand concurreren met Soundtrap. En Spotify heeft idealiter een waardeketen waar strategen van dromen: van productie tot distributie, alles is in één hand, de inhoud is ook gratis.

Een nieuwe aanval op de oude mediawereld

Ondertussen worden ontwikkelingen in de mediamarkt ernstig onderschat, vooral in de audiomarkt. Radiostations zijn nog steeds radiostations en komen vaak niet eens op het idee dat hun daadwerkelijke concurrent Spotify zou kunnen zijn. Dat klopte zolang Spotify exclusief muziek aanbood. Dat verandert gewoon met de nieuwe focus op inhoud.

Vooral omdat Spotify nog een ander, nauwelijks te onderschatten voordeel heeft: terwijl klassieke mediaproviders zich net beginnen te bezighouden met het nieuwe fenomeen Smart Speaker, zijn Spotify en enkele andere leveranciers er al lang vertegenwoordigd.

Het staat buiten kijf dat audio vroeger of later vooral op computers, smartphones en smartpeakers zal worden afgespeeld. In Duitsland daarentegen zijn er nog steeds een behoorlijk aantal (voornamelijk openbare) omroepen die het een goed idee vinden om de digitale ontvangst DAB plus te willen afdwingen. In het tijdperk van Alexa en Google Home is DAB al lang een doodgeborene.

Waarom zovelen podcasts opzetten

Qua inhoud zijn podcasts een echte radioconcurrent geworden. De scène is al lang geprofessionaliseerd en podcasts kunnen waardevolle inhoud bieden.

Iets meer dan een week geleden, als onderdeel van re: publica, heeft de streamingdienst “Deezer” een subsidie ​​toegekend voor een podcast. Voor Audible zijn podcasts een lucratieve marketingtool geworden, en ook bij Apple is het onderwerp relevant. Het is duidelijk dat wie de meeste, de beste en meest originele podcasts heeft, een enorm voordeel op de markt heeft.

De race is officieel geopend.

Ook interessant: Apple vs. Spotify: schreeuwen in streaming

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *