Wat doet … een Venture Development Manager?

Functietitel: Senior Venture Development Manager

Naam: Konstantin Kugler

Leeftijd: 31

Opleiding: Master of Science in Management, Universiteit van Mannheim

Bedrijf: Fineway

Wat ben je aan het doen?

Sinds oktober 2017 maak ik deel uit van het venture-ontwikkelingsteam van Travel-Tech Startup Fineway in München. Samen met dit team help ik de twee oprichters om Fineway te ontwikkelen en nauw met hen samen te werken.

Ieder van ons, Venture Developers, heeft een specifiek verantwoordelijkheidsgebied, afhankelijk van hun krachtprofiel en eerdere ervaring. Persoonlijk heb ik me de afgelopen anderhalf jaar bijvoorbeeld gericht op het conceptueel definiëren en bouwen van ons technologieplatform. Dit betekent het concretiseren van ideeën op het whiteboard in talloze sessies met collega’s, het structureren van projecten in kleine werkpakketten en het coördineren van zakelijke vereisten met ons R & D-team.

Het omvat ook het selecteren van externe technologieleveranciers en het implementeren van hun oplossingen via go-live. Mijn projecten zijn altijd crossfunctioneel, wat mij de mogelijkheid biedt om met collega’s uit alle vakgebieden samen te werken. Dit gaf me een zeer waardevol algemeen begrip van ons bedrijf en heb veel geleerd over de verschillende teams. Dat helpt me natuurlijk enorm bij nieuwe projecten.

tonen

Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor ons interne strategie- en planningsproces. Net als veel andere startups gebruiken we dit voor u.a. OKR’s (doelstellingen en kernresultaten) om het bedrijf en de teams driemaandelijks te concentreren op de volgende mijlpalen.

Hoe ben je tot deze taak gekomen?

Ik heb verschillende jaren gewerkt in managementconsulting, waar ik hielp bij het vormgeven en implementeren van strategische beslissingen in bedrijven uit verschillende sectoren. Na mijn spreektijd voelde ik de behoefte om zelf een productidee te bouwen en meer operationele verantwoordelijkheid te nemen.

Op dit moment had Fineway de mogelijkheid om samen met de oprichters – om zo te zeggen als sparringpartner – het jonge bedrijf vorm te geven in de basisprincipes. Ik was vooral gefascineerd door de visie van Fineway en de technologische focus. Dit is nog steeds een van de belangrijkste motivatiepunten voor mij vandaag.

Welke functie helpt u het meest in uw dagelijks leven? Waarom?

Over het algemeen is men goed geadviseerd met een goede dosis kalmte en stressbestendigheid. In een jong bedrijf gebeurt er veel tegelijk en vooral heel snel. Dit bijhouden, een stap terug doen en correct prioriteiten stellen, helpt veel. Niet alleen ik, maar het hele team. Belangrijke beslissingen kunnen het beste met een koel hoofd worden genomen.

Vooral het productief omgaan met stress heeft zijn wortels in mijn vorige activiteit als consultant. Ik profiteer nog steeds van deze tijd vandaag, omdat ik daar gestructureerd en analytisch werk heb opgeleid. Dit vermogen helpt me enorm als het gaat om het oplossen van meer complexe problemen.

Beschrijf zo duidelijk mogelijk een project dat vooral indruk op u heeft gemaakt

We herontwerpen momenteel de UX (User Experience) van ons “Travelbot-gesprek”, dat de voorkeuren van klanten vertaalt in het best mogelijke eerste reisvoorstel. Natuurlijk zijn er verschillende dimensies van relevantie die moeten worden afgestemd.

Van de hiërarchie en dynamiek van het gesprek tot het aantal en de beslissbaarheid, tot de creativiteit en de structuur van de vragen. Het is altijd belangrijk om het gesprek in realtime op ons data science-platform te vertalen met behulp van verschillende algoritmen voor machine learning. Daarom zijn naast productmanagers (toeristisch product) en verkoopmedewerkers (toeristische klantenservice) bij dit project vooral collega’s van de data science en het data engineering team (engineering product) betrokken.

Wat vindt u het belangrijkst in uw werk? Wat is het leukste?

Ik vind het enorm de moeite waard om betrokken te zijn bij de digitalisering van de toeristische sector en mijn rol te spelen bij het brengen van nieuwe technologische kansen in steeds meer toepassingsgebieden. Het inspireert me altijd en maakt het elke dag leuk. De directe uitwisseling met het managementteam en de hoge mate van individuele verantwoordelijkheid voor projecten spelen ook een belangrijke rol. Dat motiveert me om projecten echt naar voren te brengen.

Tegelijkertijd ben ik ook een interface voor de verschillende teams en krijg ik daardoor inzicht in bijna alle gebieden van het bedrijf, wat mijn werkgebied zo divers en opwindend maakt.

Mijn werk is onmisbaar omdat …

… het aantal en de complexiteit van nieuwe projecten in een startup neemt snel toe in een relatief korte tijd. Vooral met een ambitieuze visie als die van Fineway, is het daarom essentieel om middelen en competenties in het bedrijf op te bouwen die kunnen worden gestructureerd met een hoge mate van dynamiek in de bedrijfsstructuur en resultaatgericht zijn.

Gezien de veelheid van onderwerpen die zich parallel ontwikkelen, is het absoluut cruciaal voor succes om dingen bij te houden en gericht te werken. Daarom is het zo belangrijk om OKR’s en projectdoelen duidelijk en herhaaldelijk te communiceren om alle collega’s op één lijn te brengen met de strategische doelstellingen.

Daarnaast kan ik als sparringpartner voor de directeuren mijn eigen ideeën inbrengen, maar ook andere ideeën in vraag stellen en mijn kijk op dingen presenteren. Bij elke snelheid is het soms erg belangrijk om geen overhaaste beslissingen te nemen die later minder dan optimaal blijken te zijn.

Als je geen Senior Venture Development Manager was, wat zou je dan zijn?

Vermoedelijk zou ik aan de investeerderszijde zijn beland in risicokapitaal (VC) of private equity (PE). Hier is de manier van denken en werken ook zeer ondernemend en veelzijdig. Je bouwt niet direct een bedrijf op, maar je leert veel interessante ondernemerspersoonlijkheden en innovatieve bedrijfsmodellen kennen, wat ook op de lange termijn erg spannend is.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Wat doet een klantervaringanalist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *