How to: Dark Social

Aangezien Facebook in zijn ondoordringbare algoritme het belang van pagina’s enorm heeft verlaagd, is het duidelijk: het organische verkeer keert massaal terug.

Daarnaast is er nog een duidelijke trend: het idee dat elke post, elke discussie zichtbaar en vindbaar moet blijven, verliest zijn goedkeuring. In het tijdperk van Hatespeech is nepnieuws en trollen geen wonder. Mensen gaan steeds meer naar een soort semi-openbare ruimte, waarvoor inmiddels de term ‘dark social’ is ontstaan.

Dark Social verwijst naar een deel van het netwerk waarin de distributie en het gebruik van inhoud nauwelijks meer kan worden vastgelegd.

Overigens heeft de uitvinder van deze term, Alexis C. Madrigal, een interessante stelling: het belang van openbare sociale netwerken zoals Facebook of Twitter wordt enorm overschat. In plaats daarvan worden de meeste gedeelde links verzonden via niet-zichtbare services zoals e-mail en messenger.

Dit proefschrift kan niet zonder meer worden afgewezen. Maar als dat zo is, dan moeten journalisten, PR-managers en Marketeers zich op zijn minst aanpassen aan een nieuw evenement – namelijk dat men zich steeds meer in dergelijke kringen moet begeven. Op Facebook betekent dit pagina’s, nieuwsfeeds en groepen.

tonen

Ook interessant: How to: Social Media Management

Waar komt Dark Social vandaan?

De belangrijkste kanalen en toepassingen zijn:

  • messaging Apps – zoals WhatsApp, WeChat en Facebook Messenger
  • E-mail – er wordt geen privacyinformatie gedeeld om de privacy te beschermen
  • Eigen mobiele apps – Facebook, Instagram
  • Veilig surfen – wanneer u op HTTPS op HTTP klikt, wordt het verwijzingsadres niet doorgestuurd

Met experts die ongeveer 85 procent van alle digitaal gedeelde inhoud aan deze kanalen toeschrijven, is het gemakkelijk voor te stellen waarom dit zowel een uitdaging als een potentiële goudmijn zou kunnen zijn.

Daarnaast zijn twee aspecten bijzonder interessant:

ten eersteHoewel veel Marketeers altijd gefocust zijn op een jong publiek, moeten ouderen (waaronder ikzelf) niet worden onderschat of vergeten. Mensen boven de 50 delen hun inhoud vrijwel uitsluitend via “Dark Social”. Het is zinloos om te speculeren over de redenen, maar het cruciale punt is: als je deze kanalen veronachtzaamt, verlies je bijna een volledige leeftijdsgroep.

ten tweede: Er zijn doelgroepen en onderwerpen die vrijwel uitsluitend plaatsvinden onder uitsluiting van het openbare netwerk. Deze omvatten voornamelijk particuliere financiële planning, reizen, eten en drinken of een baan. Simpel gezegd, alle onderwerpen die meer privé zijn. Dat is begrijpelijk: u plaatst geen belangrijke taak in de Facebook-tijdlijn.

Hoe kan ik mijn inhoud verspreiden via Dark Social?

Het goede nieuws is dat sommige opties die ook werken in klassieke sociale media-omgevingen hier ook van toepassing zijn. Het slechte nieuws: u moet duidelijk meer werk doen. Maar op zijn beurt …

Delen moet gemakkelijk zijn: Klinkt zo banaal, maar dat is het niet. Het verbaast soms hoe moeilijk het is voor sommige providers om de gebruiker over te halen inhoud door te sturen. Als de deelknoppen zich ergens moeilijk te zien onderaan de pagina bevinden, moet u niet verbaasd zijn dat ze niet vaak worden gebruikt. Veel knoppen zijn op het eerste gezicht niet herkenbaar: is dit een knop om te delen of te volgen? Zo belangrijk is een duidelijke etikettering en een goede plaatsing.

Gebruik je eigen tools voor Dark Social: Helaas is er niet veel keuze, maar op zijn minst een paar tools maken het gemakkelijker om met dit onderwerp om te gaan. Een van hen is po.st. Dit kan onder meer verkeer vastleggen dat wordt gegenereerd via “Dark Social”. Dat is veel waard, alleen al omdat je eindelijk weet waar je het over hebt. Pure aannames zijn immers geen goede basis voor een contentstrategie.

Links inkorten: Link-verkorters zoals bit.ly of ow.ly zijn genoeg. Uw voordeel: u kunt ook bijhouden waar op iets is geklikt. Als je zoiets combineert met een service zoals de Hootsuite, krijg je een goed overzicht.

Ook interessant: How to: Social Media-analyse

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *